No place like it, really.Wat, nu al weg?Vanaf wanneer draait...De nieuwste staan bovenaan!Reviews sinds 1999Zoek op titel, acteur, trefwoord...Wie, Wat, Waar en Waarom?Er is nog zo veel meer!
Er was ooit ook een podcast. Klik hier
   

filmtheater DVD bioscoop bios comedy humor actie thriller drama theater kunst cultuur
The Matrix: Reloaded
The Matrix: Reloaded

Op 15 mei ging ik 's middags naar de persvoorstelling van The Matrix: Reloaded. Een paar uur later belde ik een vriend, die me vroeg wat ik die dag had uitgespookt. "Niks, eigenlijk. Oh nee, ik ben naar de film geweest. Welke? Eh… eh… eh… wacht even hoor… naar eh… ik kan er toch niet op komen! Birgit! Naar welke film ben ik geweest? Oh ja, The Matrix deel 2."

Kortom, mijn leven is niet ernstig veranderd na het zien van deze film. Wat niet wil zeggen dat dit geen aardig filmpje is, overigens. Sterker nog, voor de liefhebbers van speciale effecten, digitale cameratruuks en vette ontploffingen is het een verplicht nummer.

Deel een vond ik ook wel aardig, maar toen viel me al op dat het verhaal lang niet zo origineel was als het zich wilde voordoen. En als je de Wachowski-broertjes mag geloven, moet je toch minstens universitair docent in de filosofie zijn om alle diepzinnige lagen en verwijzingen in The Matrix: Reloaded (en Revolutions, later dit jaar te zien) te kunnen plaatsen. Volgens mij valt dat wel mee, maar als jij het leuk vindt om uit te vogelen waar de naam Niobe of Persephone in oude verhalen voorkomt en of dat iets te maken heeft met de gelijknamige karakters in deze film: leef je uit, er is genoeg materiaal!

Laten we even het verhaal van deel 1 kort doornemen: In The Matrix (1999) ontdekte de computerprogrammeur Neo dat de wereld waarin hij dacht te leven in feite een enorme computersimulatie was, bedoeld om de mensheid leuk bezig te houden. In werkelijkheid hadden 'de machines' ons ras namelijk in hun macht, en gebruikten ze onze lichamen om energie op te wekken. Geholpen door Morpheus, Trinity en nog wat rebellen ontsnapt Neo uit deze schijnwereld, waarin hij vervolgens weer geregeld terug moet keren als onderdeel van de campagne om de mensheid van de slavernij te bevrijden. In die simulatie, The Matrix, wordt heel wat afgeknokt. In The Matrix zijn namelijk speciale "programma's" actief om orde op zaken te stellen. Deze programma's zien er uit als een soort geheim agenten, die alle natuurwetten aan hun laars kunnen lappen als het nodig is. De echte mensen zullen het van hun vechtkunst en inventiviteit moeten hebben als er gevochten wordt. Daarbij geldt dan ook dat wie doodgaat in The Matrix ook in het echt het loodje legt.

In deel twee komen alle bekende karakters weer terug en ontmoeten we ook een heleboel nieuwe. Daaronder een aantal vrouwen, want Trinity was inmiddels toch een beetje oud nieuws. Oh, klink ik cynisch? Moet je eens zien hoe cynisch jij wordt als je ruim 300 miljoen dollar in twee films investeert. Dan denk je toch heel snel: 'Laten we nog een blik lekkere wijven opentrekken, voor het geval dát.' En dat is dan ook gebeurd.

In deel twee heeft Neo lekker geoefend met zijn gave, zodat hij nu door de Matrix kan struinen zonder zich al te veel zorgen te maken over Agent Smith en zijn vriendjes. Toch is het hem nog steeds niet helemaal duidelijk hóe hij nu geacht wordt de mensheid te bevrijden. Daarom raadpleegt hij opnieuw het Orakel, de vrouw uit deel één. Zoals gewoonlijk wordt hij daar niet echt veel wijzer van, maar in elk geval komt hij te weten dat hij een man moet zoeken die de Keymaker heet en die (letterlijk) de sleutel heeft naar het hart van de Matrix. Het opsporen, bevrijden en op de juiste plek afleveren van die man is ongeveer de helft van het verhaal en dat mondt ondermeer uit in die spectaculaire, 13 minuten durende achtervolging op de snelweg waar ze speciaal anderhalve mijl asfalt voor hebben besteld.
In de andere helft heeft Morpheus het aan de stok met de militaire bevelhebber van Zion, ene Lock. Omdat bekend is geworden dat de robots zich een weg aan het boren zijn naar Zion, met de bedoeling dat hol eens flink uit te roken, wil deze Lock graag zoveel mogelijk schepen verzamelen om de aanval af te slaan. Morpheus is gezagvoerder van het schip Nebuchadnezzar en tevens de man die Neo oorspronkelijk uit de Matrix haalde, heeft echter meer vertrouwen in het voorspellingen van het Orakel. Hij heeft dus zo zijn eigen plannetjes. Daar wordt Lock behoorlijk pissig over, waarbij meespeelt dat een van de andere kapiteins, zijn vriendin Niobe, de ex van Morpheus is.

Tijd om over de kwaliteit van al die speciale effecten te spreken. Als ik eerlijk ben zie ik weinig verschil met deel één, behalve in de kwantiteit. Sterker nog, in een aantal scènes waarin Neo vecht met Agent Smith zie ik toch heel duidelijk dat al die kopietjes van Smith ófwel (knap) geschminkte stuntmannen zijn óf uit de computer komen. Datzelfde geldt voor Neo, die er op zulke momenten maar marginaal beter uit ziet dan een poppetje op een Playstation-spel. Die scènes zijn er niet minder boeiend om, maar om nou te zeggen dat het onmerkbaar is…
Wat betreft die achtervolging op de snelweg: daar had ik meer van verwacht. Meer blikschade, om precies te zijn. Daarnaast zijn de gevechten op het dak van een vrachtwagen ronduit ongeloofwaardig: Morpheus kan kennelijk meer kracht zetten met zijn kleine teen dan ik met een vorkheftruck, maar al die behendigheid haalt de spanning er ook behoorlijk uit. Het gaat tóch wel goed, denk je dan. Het lijken wel tuimelaartjes!

The Matrix vond ik een beetje zwaar op de hand, maar in deel twee valt iets meer te lachen. Zo is die sleutelmaker een handige kerel om mee op pad te nemen en beseft Agent Smith zelf ook wel dat hij de rol van boef heeft. Er werd hier en daar dus geschaterd, waarna de ontploffingen weer ieders aandacht opeisten. In een film van 2,5 uur is dat een verademing. Het is overigens een slecht idee om met een liter cola aan de voorstelling te beginnen, want plaspauzes heeft het verhaal niet echt: zodra er even niet gevochten wordt, krijg je namelijk een nieuw stukje van het verhaal (of liever gezegd de puzzel) voorgeschoteld. Als je toch moet, doe het dan tijdens het eerste gevecht tussen Neo en Smith.

Doe trouwens geen moeite voor de teaser voor deel 3 aan het eind van de aftiteling: je zit ruim 10 minuten naar de aftiteling te kijken en dat is het ergste niet, maar de muziek die daarbij hoort is werkelijk niet te harden. En wat zie je daarna? Neo in de regen. Whoop-dee-doo.

Score: 7,5/10
Martijn Warnas

Alle informatie op Warnas' Movie Academy is eigendom van Warnas.net en mag niet op een andere manier worden bekeken, verspreid, geciteerd of gebruikt dan door het bezoeken van deze website, behoudens schriftelijke toestemming van de maker, te bereiken via .