0

Over onderhandelen

Posted by Martijn on 08/29/2014 in Blog, Brein van Martijn |

In 2007 was er een kwisprogramma op TV in Groot Brittannië, met een spannende finale. Twee kandidaten waren na enkele rondes samen overgebleven en er was een grote zak geld. Zeg 10.000 pond, voor het gemak.

De kandidaten moesten, na een rondje onderhandelen, allebei in het geheim een keuze maken: (d)elen of (a)lles houden. Technisch gesproken zou (w)eggeven ook een optie kunnen zijn, maar de kans dat de reïncarnatie van Mahatma Ghandi zou meespelen werd kennelijk klein geacht.

Kozen beide kandidaten voor delen, dan kregen ze ook allebei 5.000 pond.
Kozen beide kandidaten voor alles houden, dan kreeg niemand iets.
Koos 1 kandidaat voor D en de andere voor A, dan kreeg A de hele pot.

Het spannende gedeelte was dat we mochten (moesten) toezien hoe twee mensen die elkaar niet kenden, die tegen elkaar gestreden hadden om op die stoelen terecht te komen, elkaar nu OM HET HARDST gingen overtuigen van het feit dat ze allebei D zouden kiezen. Maar als een van hen zich er niet aan zou houden, nam hij de hele pot mee naar huis!

golden balls

Leuk, spannend, maar… hoe win je dit nou? Wel, er was een kandidaat die het spel voor eeuwig wist te mollen. Hij vertelde zijn tegenspeler heel simpel en onomwonden METEEN aan het begin dat hij voor A zou gaan. Alles houden. Maar, zo beloofde hij, hij zou achteraf WEL (een kleiner bedrag) delen, maar hij zou onder geen voorwaarde D kiezen. Spijkerhard, die gast. En het leek zo’n aardige jongen!

De tegenkandidaat werd helemaal gek. Die kon geen kant meer op en wat hij ook van tevoren bedacht had, zijn taktiek werd waardeloos. Hij zou natuurlijk ook A kunnen kiezen, maar dan kreeg hij gegarandeerd niks. Mutually assured destruction, zogezegd. Maar kon hij er op vertrouwen dat hij op zijn minst een fooitje zou krijgen als hij voor D zou gaan? Het was bloedstollende TV, geheel buiten de regels van het spel om.

Het slot verklap ik niet, want dit hele verhaal is te horen in de podcast Radio Lab: http://www.radiolab.org/story/whats-left-when-youre-right/

Maar waarom vertel ik dit? Wel, ik ga binnenkort een nieuwe auto kopen. Wens me sterkte.

Tags: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 78 access attempts in the last 7 days.