0

Warnas vs GSMweb.nl. En de winnaar is…

Posted by Martijn on 01/27/2012 in Blog, Columns |

Zeg, doe mij een lol en kijk eens naar de volgende advertentie. En vertel mij dan eens wat dit geintje je gaat kosten, per maand.

Jaja, daar krijg je koppijn van he?

Hersenkrakertje, wat? Is het, om eens wat te noemen, voor 1 jaar of voor 2 jaar? Hoe dan ook, reken jij eens uit je hoofd uit wat 9 * (17,50 + 5) + 3 * (37,50 + 15) is. Al kan het dus ook 9 *(17,50 + 5) + 15 * (37,50 + 15) / 2 zijn.

Weet je het al? Want ik zit te wachten.

Okay dan: we hebben het hier over een deal van 30 euro per maand of 41,25 (*). Best veel geld voor het soort hansworst dat in dergelijke advertenties trapt, want meestal is dat bedrag met krullenvegen of kippen slachten bij elkaar verdiend. Je moet toch echt een speciaal soort zoetwatermatroos zijn om naar deze advertentie te kijken en te denken: ‘Wow, 17,50 per maand en een GRATIS telefoon, dat doe ik!’

Nu heb ik drie klachten over deze advertentie:

1. Dat bezopen hoofdrekenen, moet dat nou?

2. Wat is de looptijd?

3. Wat is hier gratis? Die telefoon? Dat geloof je toch zelf niet? Die telefoon zit bij de deal inbegrepen en is dus niet gratis. Het is niet alsof 30 of 40 euro per maand ook maar vaag aantrekkelijk is voor 500 minuten bellen ZONDER dat je er een telefoon bij krijgt.

Nu kun je bij de Reclame Code Commissie tegenwoordig online je beklag doen. Ik plaats de link hier niet, want zoiets moet je niet in een opwelling doen. Je zet er namelijk een behoorlijke procedure mee in gang, die aan het eind van de rit… Maar laat ik daar niet op vooruit lopen.

Ik heb mijn klacht echter wel ingediend en kreeg al snel per post een bevestiging van de commissie: ze zouden de zaak gaan behandelen zodra GSMweb een toelichting gaf, schriftelijk of persoonlijk. Zelf mocht ik ook langskomen, als ik dat wilde. (Wilde ik niet, trouwens.) GSMweb bleek het ook de moeite niet te vinden en stuurde de Commissie een briefje met de strekking dat ik een beetje domme meneer was, want dat iedereen wel snapte dat telefoons nooit gratis zijn. Dat vond ik niet zo chique van ze, als ik eerlijk ben. Het is niet alsof ik ze ooit gebeld heb met de vraag om mij zonder verplichtingen even gratis die Samsung te sturen.

Het duurt alweer te lang, dus nu even een tandje hoger: de commissie gaf mij gelijk. Groot gelijk. Onverkort gelijk. Vonden ze zelf, althans. De commissieleden vonden  het potje hoofdrekenen geen onoverkomelijk probleem, dus ik ga voortaan ook adverteren met ‘Nu Elke Commercial Inspreken voor 10 euro!‘ En dan in kleine letters plus 20 euro per woord exclusief 30 euro nabewerkingskosten per seconde. Want dat mag kennelijk zomaar.

Maar de commissie ging er dan wel weer in mee dat hier gewoon een loopduur bij had moeten staan zodat iedereen, net als ik, op een kladje papier kon gaan zitten krabbelen en na een minuut of twee dan wist wat het zou gaan kosten. En dat gratis, dat was ook stierenpoep. Staat er zo niet letterlijk maar je leest het er wel doorheen.

Helaas was de overwinningsroes van korte duur, want de commissie is een tandeloze leeuw. GSMweb werd alleen aangeraden om zich voortaan beter te gedragen. Nou, twee dagen na de uitspraak gaven ze ‘gratis’ iPhones weg via deze constructie, dus ik vrees dat ze niet onder de indruk waren…

Aanbod op 29/01/2012 op GSMweb.nl

Aanbod op 29/01/2012 op GSMweb.nl

Het zou toch wat zijn, als de rechter er net zo naar kijkt als de RCC? Gewoon eens een mailtje naar die gasten sturen. ‘Kom maar op met die iPhone voor 0,00 euro, maar dat Tele2-abo mag u houden.’ En dan even wapperen met deze uitspraak, want vanaf nu weten ze dat ‘gratis’ (en 0 euro is gratis) zo niet gebruikt mag worden. Wie probeert het?

Oh, nog even dit: ik zit wel te jennen, maar ik ben toch een tevreden klant van GSMweb. Samen met de hulp van Birgit en een gereviseerde Cray 5 supercomputer vis ik er meestal wel een aardig deal op als het tijd wordt om te switchen en van hun helpdesk kan ik ook niet anders zeggen dan dat deze vlot en duidelijk is. Maar adverteren met een krankzinnige kruising tussen een rebus en een sudoku, dat moet echt afgelopen zijn heren!

* Hier het sommetje:

((202,50 + 157,50) = 360) / 12 = 30 pm
((202,50 + 787,50) = 990) / 24 = 41,25 pm

Download de PDF met de beschikking.

 

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 80 access attempts in the last 7 days.