0

Niet zo slim

Posted by Martijn on 01/19/2012 in Blog, Columns |

Een paar jaar geleden deed ik de BNN IQ-test, samen met mijn vrouw. Dat was een ontluisterende ervaring, mag ik wel zeggen. Ik scoorde 106 punten, nagenoeg exact het Nederlands gemiddelde. Erger nog: mijn vrouw scoorde 128 punten.

Het heeft een paar maanden geduurd voor ik echt over deze dreun heen was. Dat mijn vrouw slimmer is dan ik kan ik wel hebben, daar heb ik ‘r ook op uitgezocht. Mijn auto kan immers ook harder rijden dan ik mezelf kan verplaatsen, wat heb ik aan een auto die ik er uit loop? Maar dat ik GEMIDDELD was, DAT stak. Dan liep ik door Dirk van den Broek, keek om me heen en kwam thuis met een kilo sinaasappelen, WC-papier en een depressie.

Maar goed, er is een uitstekende manier om een second opinion te krijgen: inloggen op je bankrekening. Die gaf aan dat het met mijn IQ nogal meeviel. Ik was trouwens al een paar jaar geen typische BNN’er meer, had weinig ‘voeling’ met de geinige filmpjes die ik toen moest bekijken… kortom, de cognitieve dissonantie werd langzamerhand weggepoetst.

Kennelijk was hij er woensdag 18 januari weer, die test. Ik kijk al jaren geen live TV meer dus het was me (Goddank) ontgaan, maar bij het surfen voor het slapen gaan zag ik op NU.nl dat het feest weer geweest was en dat er een dame ruim in de 150 had gescoord, met 107 als het gemiddelde voor de Nederlandse man. Dus ik naar bnn.nl (want opa komt nog best mee) en ik begon weer aan die test.

Na een kwartier heb ik ‘m weggeklikt. Zwakbegaafd als ik kennelijk ben heb ik weliswaar toch het geld voor een 27-inch iMac bij elkaar weten te sprokkelen (die zal dan wel van een of andere subsidie voor verstandelijk gehandicapten zijn betaald, die Birgit buiten mijn medeweten voor mij ontvangt) maar met de bijbehorende high precision bluetooth muis lukte het me meerdere keren niet eens om op het juiste knopje te klikken. Erger was nog dat ik bij de categorie hoofdrekenen naar het scherm zat te kijken als een schildpad naar Parijs-Dakar. Ik zag alleen maar friemeltjes! Toen kwam er een sectie waarbij je de ontbrekende puzzelstukjes moest kiezen in een plaatje waarop wegen waren ingetekend. Dat zou appeltje-eitje moeten zijn voor iemand die geregeld computerspelletjes speelt waarbij de lay-out van complete steden en werelden geleerd moet worden (Grand Theft Auto, Red Dead Redemption, dat werk). Niet dus: ik heb drie van de vier keer niet eens op tijd op een antwoordknop gedrukt!

Toen heb ik het browserscherm maar gesloten, eerlijk gezegd. Ik zag een IQ-score aankomen waar op zijn minst een 8 in zat. Maar dat was vast niet ‘108’.

Omdat ik geen zin heb om weer zes maanden met mijn ziel onder mijn arm te lopen, gooi ik het nu over een andere boeg: ik biecht het gewoon op, op mijn eigen website. Die ik zelf beheer. Daar ben ik nog vrij behendig in, overigens. Vanmiddag heb ik nog even een htaccess-file aangepast op een webserver, toch niet echt een truukje dat ik Bokito of zelfs Zanger Rinus zie doen. Filemaker, daar kan ik ook wel wat mee: ik maakte mijn eigen boekhoudsoftware voor mijn bedrijfje. Computers in het algemeen heb ik redelijk in de vingers, zo zal iedereen in mijn omgeving ongetwijfeld willen getuigen (als ze ooit nog hulp willen).

DUS HOE, IN NAAM VAN ALLES WAT REDELIJK IS, KAN EEN OVERDUIDELIJK NIET ERG DOMME JONGEN ZOALS IK EEN IQ-TEST VAN EEN C-OMROEPJE VERNEUKEN ALSOF IK GODDOMME NET EEN TIA HEB GEHAD?!?

Ik weet het ook niet. Maar deze keer zet ik het van me af. Dan maar dom. Hier staat het voortaan, te vinden voor iedereen die de moeite wil doen. Mijn IQ in 2009 was 106. In 2012 heb ik de finish niet eens gehaald. Maar morgenochtend sta ik om een uur of half tien op en als het ECHT een drukke dag is, spreek ik 2 a 3 uur wat in. Dan heb ik ze weer verdiend voor deze week. Niet gek, toch? Want ik mag dan dom zijn: ik KLINK in elk geval nog intelligent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 80 access attempts in the last 7 days.