0

Haiti helpen? Laat maar…

Posted by Martijn on 01/15/2010 in Blog |

Tsjonge, wat een klap daar op Haiti he? Het is me wat. Nou nou. Het ene moment zit je nog op een eiland, het andere moment lig je er onder.

Voordat u geld overmaakt, geef ik u even het volgende ter overweging:

Haiti is een van de armste landen ter wereld en in elk geval het meest corrupte. Sommigen zeggen dat het om het armste land gaat, maar ik kan me niet voorstellen dat het in sommige Afrikaanse landen beter gaat. Tenslotte hebben flink wat dictators de laatste decennia de staatskas van het land geplunderd en dat gaat lastig als er niks te halen zou zijn. Over de corruptie bestaat echter geen discussie: zelfs een Nigeriaanse douanier zou nog stomend van verontwaardiging en slechts gekleed in onderbroek uit Haiti terugkomen. Ik zeg dus niet dat je niets moet geven omdat het land arm is, ik zeg dat je niets moet geven omdat de kans dat het ergens terecht komt waar het wat nuttigs doet ongeveer net zo groot is als dat Yolanthe een kerstkaart van Jans moeder heeft gekregen.

In Haiti bestaat nog onvervalste kinderslavernij. Daarin zijn ze niet uniek, maar het zegt altijd wel wat over de mentaliteit van de bevolking. Schatting lopen uiteen, maar pakweg 300.000 kinderen werken daar in de landbouw. Ze zijn door hun familie weggegeven als slaaf omdat er geen geld was om ze te eten te geven. Behalve dat ze hard moeten werken, worden ze ook mishandeld en sexueel misbruikt. Dat speelt al jaren. Je denkt toch niet dat dit probleem opgelost is als we daar wat flesjes water en warme dekens heen hebben verscheept? Haiti was de laatste decennia een van de voorportalen van de hel en dat hadden die knakkers helemaal zelf gedaan. Als we er HEEL veel geld en moeite in steken zijn we weer precies waar we waren op 11 januari 2010: een land met een negatief reisadvies, waarvan BiZa zegt dat zelfs de wegen van en naar het vliegveld niet veilig zijn.

Op Haiti is trouwens permanent een VN-eenheid gestationeerd, omdat die lieverds elkaar anders geheid op de meest beestachtige wijze uitmoorden in een poging de macht te krijgen en om iets omhanden te hebben. Dat is daar zo de traditie. De huidige regering lijkt nog een redelijk beschaafd clubje, maar dat lijkt eigenlijk iedereen die de familie Duvalier opvolgt. Erg effectief zijn ze niet: ikzelf heb ongeveer net zoveel invloed op het weer op Mars als de Haitiaanse minister van justitie op die kinderslavernij.

De meeste Haitianen wonen overigens in het buitenland, om begrijpelijke redenen. Dat wil weg zeggen dat degenen die er nog wonen in twee groepen uiteen vallen:

A Ze hebben een manier gevonden om er leuk te verdienen, vrijwel zeker over de rug van een ander (het verschil tussen arm en rijk is schrijnend) en zijn dus zeker geen fijne mensen. Een Haitiaan die onder zijn eigen villa ligt, ligt mij daar prima.

B Ze zijn x-de generatie arme klootzak en ook daar speelt natuurlijke selectie een rol dus dat zijn me toch een stel hardvochtige, gewelddadige en mentaal achtergebleven stukkies vreten, daar is niks meer mee te beginnen. Da’s zielig, maar je kunt net zo goed proberen een Pit Bullterrier die al dertig hondengevechten heeft overleefd leuk met een kleuter te laten spelen. In theorie kan het, maar waag jij je kleuter er aan? Weet je hoe die beesten ‘protesteerden’ tegen het te lang uitblijven van buitenlandse hulp? Met wegbarricades van lijken.

Haiti deelt een eiland met de Dominicaanse Republiek. Dat heeft nagenoeg dezelfde historische achtergrond en dezelfde natuurlijke hulpbronnen, maar daar hebben ze de helpende hand van de blanke bwana NIET voortdurend afgeslagen (dat deden ze op Haiti wel, ze wilden daar graag door iemand van hun eigen volk uitgeroe… geregeerd worden) en dat land doet het dus redelijk. Het ligt dus niet aan dat eiland, wil ik maar zeggen.

Maar goed, laat mijn wereldbeeld uw vrijgevigheid niet vergallen: maak gerust een tientje over, dan slaap je ook weer lekker! Stichting Hart Voor Haiti is er vast blij mee.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.