0

Windows 7: doen of niet?

Posted by Martijn on 10/22/2009 in Blog, Computers en Internet |

Een doorsnee Vista gebruikerEr komt een nieuwe versie van Windows uit. “Heb ik daar wat aan”, hoor ik u denken. Want u kijkt immers naar mij als opinieleider als het gaat om deze zaken, dat begrijp ik best. Zou ik ook doen als ik niet zoveel van computers wist, want ik weet echt heel veel van computers. Um… ja.

Windows Vista was een gedrocht, toen het uitkwam. Dat is het nog steeds, maar Microsoft heeft inmiddels een paar jaar de kans gehad om de ergste fouten eruit te halen. Ik zou Vista, als u het gebruikt en braaf alle updates heeft gedraaid, niet upgraden naar Windows 7. Het is nu ‘werkbaar’, mits je echt heel lage eisen stelt aan de gebruiksvriendelijkheid van menu’s. Voor de meesten van u, die in die menu’s niks te zoeken hebben, is dat geen factor van belang. En de krankzinnig snelle PC die nodig was om dat gedrocht te betalen staat er inmiddels, dus volg de oude regel: if it ain’t broke, don’t fix it. Afgezien daarvan: het kost circa 100 euro, die upgrade. (120 dollar, geen idee wat dat hier gaat worden.) Heeft u pas een nieuwe PC met Vista gekocht waar een upgradebon bij zat, dan kan het voor een tientje. In dat geval zeg ik: upgrade laten thuisbezorgen en in de kast leggen tot je je machine toch een keer opnieuw installeert of er software uitkomt die ECHT niet werkt op Vista. En dat zal rond 2015 pas aan de orde zijn, op zijn vroegst.

Het kan ook zijn dat u nog altijd met Windows XP werkt, de voorganger van Vista. (De volgorde: Windows 95, Windows 98, 98 SE, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7.) XP is een prima besturingssysteem dat nog jaren meekan en relatief lage eisen stelt aan uw PC. Wie het opnieuw installeert is een halve dag kwijt aan het downloaden van updates, maar dan heb je ook wat. Ik zou het doodleuk op een nieuwe PC zetten, al zal Microsoft het binnenkort (nou ja, april 2014) niet meer ondersteunen. Wie dan leeft, wie dan zorgt, zou ik zeggen. Die ondersteuning is zo belangrijk niet, eerlijk gezegd: het dicht gaten waar mensen die hun PC normaal gebruiken en die een beetje gezond verstand (en een virusscanner) gebruiken, eigenlijk geen last van hebben. Ongeveer dezelfde regel is dus van toepassing: if it ain’t broke, don’t upgrade.

God. Gloeiende. Potjan. Dosie.

God. Gloeiende. Potjan. Dosie.

Windows 7 is in feite wat Vista had moeten zijn: snel. Nou ja, ‘werkbaar’. Snel is iets heel anders, wie een snelle PC wil moet er Windows 2000 op zetten. Dat kan nog net. Als ervaren XP-gebruiker zoek je je nog steeds een slag in de rondte in de menu’s, omdat Microsoft ze blijft ‘versimpelen’. Je vraagt je af voor wie, want OF je snapt het OF je snapt het niet. Als die instelmenu’s en controlepanelen nu gewoon hetzelfde bleven, dan zouden ervaren XP-gebruikers zoals ik zich niet elke keer een kunstkop hoeven zoeken. (Als Microsoft auto’s bouwde, zat het rempedaal elke versie op een handigere plek, gebaseerd op welk percentage idioten het in de vorige auto niet kon vinden en waar ze toen maar in paniek op trapten.)

Hoewel ik me baseer op een testversie van Windows 7, vond ik het als twee druppels water op Vista lijken. Voor de geile nieuwe knopjes hoeft u het dus niet te doen, al zitten er wat leuke nieuwe bureaubladachtergronden bij. De enige positieve verbetering lijkt te zijn dat Windows 7 zelf, zonder al te veel gezeur, driverproblemen oplost: mijn geluidskaart werd niet herkend en dat is opgelost zonder dat ik ook maar op één knop hoefde te drukken. Bravo! Verder blijft het troep, want als het geen troep was dan hoefde je er niet elke maand voor honderden megabytes aan updates op los te laten.

Maar goed, op een dag gaat uw huidige PC of laptop stuk. Dan kunt u er gerust een met Windows 7 bestellen. Dit in tegenstelling tot Windows Vista, waarvan mensen vroegen of het er weer af kon en Windows XP er alsnog op. Daarom is Vista ook na twee jaar alweer vervangen. Om het los te kopen en uw PC te upgraden lijkt me zinloos: heb je zo’n ding nou om een beetje te surfen en te downloaden of om naar de nieuwe achtergronden en icoontjes te kijken?

Heeft u wat geld over, geef ik u ter overweging een Mac te kopen. De Mac mini kost circa 600 euro en u kunt uw oude scherm en toetsenbord blijven gebruiken. Dat heeft trouwens wel wat nadelen als u érg gehecht bent aan bepaalde Windows-software. Zie ook mijn artikel: ‘Windows en wel hierom…’ als u overweegt het Windows-platform te verlaten voor OSX (Apple) of een Linux-variant.

Vragen, reacties en commentaar zijn welkom.

Tags: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 80 access attempts in the last 7 days.