1

Leestip: God Wants You Dead

Posted by Martijn on 09/28/2009 in Blog |

Voor u gelezen: God Wants You Dead door Sean Hastings en Paul Rosenberg.

Gratis online te lezen en te downloaden alhier:
http://www.scribd.com/doc/2532766/God-Wants-You-Dead

God Wants You Dead (cover)

Het boek God Wants You Dead legt aan vijfde-generatie atheïsten zoals ik uit hoe dat nu werkt, ‘geloven’. Want dat gelul over een mannetje op een wolk dat alles wat jij doet volgt, noteert en aan het eind van de rit een rekening presenteert, daar trappen volwassen mensen toch niet in? Nou, wel dus.

Volgens GWYD is religie een soort organisme, maar dan niet tastbaar. Het organisme wil zichzelf voortplanten en heeft daarvoor een aantal taktieken. Die taktieken zie je terug in religieuze leefregels, zoals:
– bekeer zoveel mogelijk anderen (en in elk geval je kinderen)
– maak veel kinderen (die trappen er het makkelijkst in)
– val aan wie niet te bekeren valt (want die kunnen ten prooi vallen aan concurrerende organismen en het voorkomt afvalligen)

Het religieuze organisme-idee, ook wel een ‘meme‘, heeft straffen en beloningen voor de geïnfecteerde dragers in petto. Zo is er een beloning in de zin van een hiernamaals. Dat zorgt ervoor dat mensen braaf alle onzin en ellende accepteren, want aan het eind van de rit mag je dan met je dode familie op een wolkje zitten en wie wil dat nu niet? Zelfmoord is dan weer streng verboden en dan kun je je wolkje ook wel vergeten. Logisch, want anders maakte iedereen er veel te vroeg zelf een eind aan.

Niet alleen religie kan overigens een ‘meme’ zijn: recycling, rassenhaat, vaderlandsliefde en het idee dat je niet moet zwemmen op een volle maag zijn allemaal in meer of mindere mate idee-organismen die zichzelf in stand houden en liefst zo ver mogelijk verspreid worden.

Maar waarom wil God je nu dood hebben? Wel, God (het idee, niet het mannetje op de wolk) heeft het monopolie op leven na de dood. Wie niet gelooft, kan het shaken. Daarom verzet het God-idee zich tegen zaken zoals cryogenetica, het invriezen van mensen in de hoop dat ze in de toekomst genezen kunnen worden. Wie eeuwig leeft, hoeft zich tenslotte ook niet aan Gods regeltjes te houden en dat kunnen we niet hebben!

Ook dwingt geloof gehoorzaamheid af, desnoods ten koste van jezelf. Daarom doen reli’s vaak niet aan inenten en zijn ze bang voor geavanceerde medische technieken. Dat kost wel wat dode kinderen, maar die kun je altijd weer bijmaken. Het verlies aan gehoorzaamheid (of liever gezegd het leren dat je beter kunt vertrouwen in de wetenschap dan in het God-organisme) dat voortvloeit uit vaccinatie, abortussen en genetische manipulatie is veel belangrijker dan een paar dragers minder, in de overlevingsstrategie van het organisme.

Ik moet zeggen dat een aantal filosofische concepten me een klein beetje boven de pet gingen, dus een tweede lezing is vast aan de orde. Toch keek ik al na een paar hoofdstukken met heel andere ogen naar het journaal.
Met name het eind van het boek is bij mij blijven hangen: daar wordt nagedacht over de gevolgen voor onze maatschappij als we echt in staat zijn zieke mensen in te vriezen en ze later weer te ontdooien. Met een aardig voorbeeld worden we subtiel herinnerd aan het feit dat we allemaal schapen zijn en de pers daarbij niet in het minst. Want wat vraagt de pers aan de zoon die zijn zieke vader heeft laten invriezen? “Schaam je je niet om je vader op zijn sterfbed valse hoop te geven?” (Dus: dat invriezen werkt toch niet.)

Maar wat vraagt de pers als een seriemoordenaar zich na zijn executie laat invriezen aan de ouders van zijn slachtoffers? Juist: “Wat vindt u ervan dat uw dochter nooit meer terugkomt maar haar moordenaar het over een paar jaar gewoon opnieuw kan proberen?” Want dán geloven we opeens wel dat het zou kunnen werken, die cryostasis! We geloven dus liever slecht nieuws dan goed nieuws.

Boeiend, gratis, geschreven met een knipoog en aanbevolen door 4 van de 5 tandartsen: God Wants You Dead. Wat let je? (Laat me raden, iets op TV?)

Tags: , ,

1 Comment

 • Vincent schreef:

  Je hebt het dus geen ruk van begrepen…

  Het boek heet “God Wants You Dead”, om te bewijzen dat mensen gelijk dingen in hokjes plaatsen. Als je de titel leest, denk je gelijk “Oh, het is zo’n dom cult-boek”, terwijl dat dus JUIST niet het geval is.

  Sterker nog; het boek gaat helemaal niet voer gelood, atheisme, of wat dan ook.

  Het IS juist het punt dat je afrekent met idee-organismes. De auteur schrijft ZELFS NOG dat je misschien gedeeltelijk met de bijbel het eens kan zijn, maar dat OF helemaal, OF helemaal NIET, juist zo dom is.

  Lees het nog een keer 😉

  (Welles. Oen. – MW)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 78 access attempts in the last 7 days.