0

Zit Daar Nu Muziek In deel II: ‘Kloten Met Noten’

Posted by Martijn on 07/31/2008 in Blog, Columns |

Je maakt wat mee, als publicist. Zo is mijn artikel over de ondoorgrondelijkheid van het notenschrift een van de meest gelezen artikelen op Warnas.net geworden. Da’s een beetje jammer als je nagaat dat ik tien jaar van mijn leven heb gewijd aan het opstellen van ruim 700 onovertroffen filmbesprekingen, maar Arthur Conan Doyle had ook meer aandacht verwacht voor zijn serieuze, wetenschappelijke publicaties over elfjes dan voor die onzinnige verhaaltjes over Sherlock Holmes. Het loopt wel eens anders dan je denkt, wil ik maar zeggen.

Dit is het betreffende verhaal: http://www.warnas.net/welcome/index.php/2005/12/05/zit-daar-nou-muziek-in/

In het artikel vertel ik dat er ruim 500 alternatieve notaties bestaan voor het huidige muziekschrift. Dat leverde een paar reacties op, waaronder van de heer Pierre. Die had systeem 501 bedacht en wilde dat graag even melden. U kunt terecht op www.drielijn.nl voor meer details.

Onlangs meldde zich zelfs iemand per telefoon om de zaak met mij te bespreken. Mevrouw Joke Scheer-Duyvis begint de leeftijd der zeer sterken te naderen maar wilde toch ook haar duit in het zakje doen als kandidaat 502. Ik heb nog wel uitgelegd dat ik weliswaar belanghebbende ben maar me niet wil opwerpen als degene die namens de muzikaal ongeletterden de barricaden bestormt, maar ze wilde me toch graag iets opsturen.


Haar creatie, die zij ontwikkelde in samenwerking met Gerrit Wammes, heet ‘Spiegelschrift’ en een van de meest kenmerkende versimpelingen is dat ze de witte noten (oftewel alles van 2 tellen of langer in normale notatie) gebruikt voor de witte toetsen en de zwarte bolletjes voor de zwarte toetsen. Dat heeft dus wel gevolgen voor de tijdsaanduidingen, maar waar gehakt wordt vallen nu eenmaal spaanders. Mevrouw Scheer doceert haar eigen systeem aan wie het maar horen wil en haar zoon kan trots zijn op zo’n doortastende moeder. (Ik ben trouwens ook trots op mijn eigen moeder, al beperken haar pogingen tot het innoveren van bestaande technieken zich vooralsnog tot het bakken van een boterkoek met magere margarine. En ik gebruik het woord ‘boterkoek’ hier dan in de zin van ‘knackebröd’. Ze kan trouwens wel piano spelen.)

Ik heb een samenvatting van het door mevrouw Scheer geleverde materiaal maar even onder de scanner gelegd en geef eenieder hierbij graag de gelegenheid het te downloaden als PDF-bestand. Mocht iemand besluiten om per direct de nationale muziekbibliotheek over te zetten naar Spiegelschrift, gelieve dan wel even af te tikken aan mevrouw Scheer. Met een cent per bladzijde is die is dan ook meteen miljonair, zo niet miljardair.

Als persoonlijke noot (voor de verandering, want het gaat op Warnas.net naar mijn zin nog steeds te weinig over MIJZELF) wil ik er nog aan toevoegen dat ik me toch maar aan de zijde van het muzikale establishment heb geschaard, door het ‘ouderwetse’ notenschrift te leren…

Het was best te doen, al vereiste het een kleine investering in het volgende:

1.Een midi-toetsenbord (CME M-Key) ($ 99, vaak ook te vinden op Marktplaats.nl)
2.De software Etude Sightreader ($ 35 na afloop van proefperiode)

Het voordeel van deze combinatie is dat het toetsenbord via USB is aan te sluiten en dus geen tradionele Midi-aansluiting vereist. Die zit op geen enkele laptop (wel op een PC, namelijk als aansluiting bij de geluidskaart) en een Midi-kabel is ook tamelijk prijzig.

Deze software maakt het mogelijk om het lezen van noten te trainen op een manier die zelfs de meest geduldige muziekleraar niet (lang) op zou weten te brengen. Het toetsenbord is strikt gesproken niet nodig, maar je doet toch ook geen typecursus op een telefoon?
Je kunt instellen welk bereik geoefend moet worden, welke hand, hoe snel en uiteindelijk speel je dan hele simpele oefeningen. Heus, zo is het te doen en zelfs wel leuk. Een kwartier per dag is ruim voldoende en na een week of drie bent u misschien nog niet in staat om de Minutenwals op tempo mee te lezen maar ‘Amazing Grace’ en ‘Zomer in Zeeland’ gaan dan vast lukken. De volgende hindernissen zijn vingerzetting, akkoordenschema’s en subtielere zaken zoals het uit je hoofd omrekenen van de ene naar de andere toonsoort (transponeren). Daar kan echter geen enkele versimpelde muzieknotatie je bij helpen.

Tot zover mijn bijdrage aan de muziekwereld. Dan ga ik me nu wijden aan een artikel over het verdienen van obscene hoeveelheden geld met het publiceren van lollige verhaaltjes over film, in de hoop dat ik ook op dat gebied de goto-guy zal worden. Kom maar op met die telefoontjes!

Bonuslink: pianoles van een olijk blondje (met een schokkend ontstemde piano) is te vinden op http://www.expertvillage.com/video-series/521_advanced-piano.htm.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 78 access attempts in the last 7 days.