0

Politie? Niet mijn beste kameraad!

Posted by Martijn on 03/12/2008 in Blog |

Wie ooit naast mij in de auto of op een verjaardag zat kan het volgende verhaal blind meelullen: de Nederlandse politie is een lachertje. Een blamage. Een aanfluiting. Een schande.

Dat zeg ik niet omdat ik wel eens een flitsbonnetje krijg. In tegenstelling tot een doorsnee agent lach ik om zo’n bonnetje. Ik heb er eens een voor laten komen: werd drie tientjes duurder, maar ik wist dat die rechtszaak en alle ambtenaren die zich er mee moesten bemoeien de zaak in totaal zo duur maakten dat de staat hooguit quite heeft gespeeld. Geef ik graag een middag voor op. (Minder leuk was alleen de realisatie dat de officier van justitie kennelijk ongestraft een toon tegen je mag aanslaan waar je normaal gesproken iedere andere andere kerel tot net onder de status van je favoriete oom of je vader een rechtse hoek voor had verkocht, maar daar ben ik dan volgende keer op voorbereid.)

Nee, dat zeg ik omdat ik bij de politie gewerkt heb. Zal ergens in 1997 geweest zijn. Een half jaar stage bij de Dienst Executieve Ondersteuning (DEO) in Amsterdam, voor mijn studie. Ik moest er een personeelsblad maken (Pro Deo, hoe verzin je het) en kwam zo over de vloer bij ongeveer alle onderdelen van het Amsterdamse korps. Van de hondengeleiders tot de M.E. (ik ben tijdens de Eurotop nog meegeweest in een van die bussen en laat ik je dit zeggen: met 80 door rood rijden is lang zo leuk niet als het lijkt) en van de meldkamer tot de cellenafdeling. Ik heb met tientallen agenten gesproken en artikelen over hun werk geschreven. En op basis daarvan zeg ik:

‘Beste Politie, doe mij een wapenvergunning en een jachtgeweer en val mij niet meer lastig. Dan beloof ik dat ik ook NOOIT meer een beroep op jullie zal doen.’

Mijn klachten op een rijtje:

Ze hebben zoveel bevoegdheden dat Nederland onlangs werd toegevoegd aan het rijtje landen dat je dit gerust een politiestaat kunt noemen. En vangen ze boeven? Nou, Duitse agenten vangen er alvast drie keer zoveel. (Bron: http://www.nieuwsbank.nl/inp/2002/04/05/K165.htm)

Het tegenargument is dan dat Nederlandse agenten het grootste deel van hun dag binnen zitten. Dat ze uren kwijt zijn aan papierwerk voor de simpelste zaken. Goed, dat geloof ik wel. En kun je agenten die bureaucratie kwalijk nemen?

JA. Best lekker he, heren? Beetje binnenzitten en met twee vingers een proces verbaal tikken. Als het jullie écht kon schelen, al die regeltjes en die bureaucratie, dan waren jullie DAAR wel de straat voor opgegaan. Lekker protesteren in Den Haag tegen het draaideurbeleid, al die onzinregels over fietslampjes (*), dat bonnenquotum. Maken we dat ooit mee? Welnee. De Nederlandse politie is er niet voor de burger, dames en heren. Die is er voor zichzelf. Voor dat (karige) loonzakje. Voor Hun Baantje. Pas als dát gevaar loopt willen ze wel even lekker ludiek actie gaan voeren.

(* Fietsers zonder licht moet je waarschuwen en eventueel bekeuren: fietsers hebben vaak geen benul van het feit dat ze slecht zichbaar zijn. Of het lampje op je jas of op je stuur zit moet echter geen ros uitmaken.)

Waar ik me ook zo aan erger is dat gezeik over wie al dan niet ‘collega’ is. Een beter bewijs dat ze zichzelf als een apart deel van de samenleving beschouwen weet ik zo gauw niet. Als je in burgerkleding op een politiebureau rondloopt (voor zover dat nog kan zonder pasje) en ze kennen je kop niet, gaat het al snel zoemen: ‘is het een collega?’ Nou, als je van personeelszaken of systeembeheer bent, ben je dat dus niet in de ogen van de dames en heren blauwbloezen. Kun je nagaan hoe ze over de balie naar de burgers kijken.

Ik heb 2 politiemannen (nou ja, jochies) in mijn omgeving. Best vervelend, sociaal enzo. Ik had liever twee ex-gedetineerden in de kring, dan had ik me meer op mijn gemak gevoeld. Ze werken hard hoor, dat geloof ik meteen. Lange dagen, veel conflicten, veel frustratie, moeten leuren met mishandelde kinderen en zieke zwervers bij instanties die daar ook geen geld of capaciteit voor hebben… Niet mijn idee van een leuke baan. Maar zijn het idealisten? Willen ze de wereld verbeteren en hebben ze daarom dat salaris voor lief genomen?

Hell no. Het gaat om dat uniform, dat blauwe zwaailicht en lekker vooraan mogen staan en baasje spelen bij brandjes en botsingen. Dat zijn leuke dingen voor de politiemensen! Als je een colonne motoragenten voorbij ziet gaan, lekker door rood en met een zwarte auto ertussen van de recherche of het koninklijk huis, reken er dan maar op dat ze allemaal volop genieten! In strakke pakjes met blauwe lampjes de bink uithangen, dáár is het allemaal om begonnen. En lul nou niet, daarom heb jij het óók overwogen. En ik ook, tot ik over het begrip ‘sporttest’ hoorde en begreep dat ik het toch in de categorie zittend (eventueel liggend) werk moest zoeken. En hoorde wat het schoof, agentje spelen.

Er zijn agenten die respect verdienen. Er zijn er die de wereld elke dag een beetje beter maken. Er zijn er die de klussen doen waar jij en ik niet aan begonnen: dode kinderen opdreggen en de moordenaars gaan vangen, bijvoorbeeld. Voor die dames en heren niets dan respect. Voor zover de ze boel niet verprutsen, dan.

Maar het gros, toch zeker 80%, bestaat uit waardeloze figuren. Mobiele flitspalen en wandelende bonnenboekjes van de overheid, enkel bezig met hun eigen hachje en hoe ze een loonschaaltje hoger kunnen komen of nog een streepje op de schouder kunnen scoren. Zie je twee agenten praten, dan is de kans zeker 50% dat ze lullen over hun rang en hoe het niet eerlijk is dat ze niet nóg hoger ingeschaald zijn. En dat weet ik zeker, want daar zeurden ze ook tegen mij over!

Geen cent extra voor die agenten. Waarom? Als ik een politiewagen of een motoragent zie rijden denk ik echt niet: ‘Jeetje wat fijn, meer blauw op straat. Guttegut, ik voel me toch zo veilig!’

Nee, dan denk ik: ‘Extra oppassen Warnas, voordat die klerelijer je een oor probeert aan te naaien. Doen al mijn lichten het? Heb ik wel twee reflecterende vesten in de kofferbak? Moet ik straks volgen, naar een fuik? Rijd ik wel 49? Shit, mijn telefoon zit niet in de headset, hopen dat er niemand belt.’

En wie bel ik dan als er een gewapende kerel in mijn huis staat, midden in de nacht?

Nou, niet de politie. Die komt toch te laat en gaat vervolgens buiten staan wachten tot het gevaar geweken is. En als ik dan het recht in eigen hand neem en die vent van de trap af schop? Juist, dan heb ik een probleem. Komt u maar mee voor verhoor meneer Warnas. Regels zijn regels.

Kortom: meer respect en meer loon? Geef me eerst maar weer het gevoel dat de politie er ook voor mij is. (Op mijn 13e had ik dat voor het laatst, denk ik.) Dan lullen we verder. Tot die tijd wordt een béétje vent mooi géén agent.

Naschrift: een van de voornoemde agenten heeft, overigens niet naar aanleiding van dit stukje, zelf ook ingezien dat hij bij een volslagen failliete en nutteloze club werkt en nam na een paar jaar op straat ontslag. Hulde! We zijn nu weer een 100% respectabele familie. Die knaap kan bij mij ook niet meer stuk: die was dus wél bij de politie gegaan om iets nuttigs te doen en kwam er achter dat dit helaas niet in het assortiment zit. Dat je dan je biezen pakt, na een investering van een paar jaar van je leven, is pure klasse.

De vriendin van agent 2, die dit bleek te hebben gelezen (wist ik veel, niemand leest dit toch?) wil ondanks dit stukkie gelukkig nog steeds mijn platonisch honorair vriendinnig-maar-in-het-nette webzusje zijn.

Het schrijven van kritische stukjes kan overigens best link zijn:
http://frontpage.fok.nl/nieuws/94313/-Webmaster-negeert-oproep-Adamse-politie.html

En als update nog een typisch voorbeeldje inclusief wat Geenstijl-commentaren van het ongezouten soort: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/08/geenstijl_doe_er_wat_aan_1.html

Deze ‘rant’ is trouwens ook in gesproken vorm te horen in aflevering 3 van Brein van Martijn.

Update II: Heel soms doen de dames en heren in blauw ook wel eens iets goed, natuurlijk. Statistisch gezien kan dat ook haast niet anders, maar laat ik niet lullig doen: hulde voor deze actie van de Politie in Den Haag. Een lokflat inrichten om boefjes in de val te lokken. Inclusief leuk toneelspel. Echte boeven gevangen! Applaus!

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.