1

Afscheidstoespraak

Posted by Martijn on 02/05/2008 in Blog, Computers en Internet |

Geachte aanwezigen,

Sony CliéVandaag nemen wij afscheid van een oude, trouwe vriend. De laatste vier jaar was hij een constante metgezel en een bron van informatie én entertainment. Helaas weten we dat hij inmiddels een respectabele leeftijd heeft bereikt en hoewel ik het woord ‘afdanken’ liever niet in de mond neem, staat een nieuwe, jonge generatie klaar om zijn taken over te nemen.

Beste Sony Clié-PEG NR70V/E, ontzettend bedankt voor je goede werk. Je was niet alleen een betrouwbare agenda, een notitieblok, een to-do lijst en een adressenlijst, maar je was veel meer. Je speelde MP3’s, al was je dan was kieskeurig over de juiste bitrates en kostte je dat duidelijk veel kracht. Je vertoonde een speciale database met filmreleases, die menigmaal goed van pas kwam tijdens mijn werkzaamheden. Een tekstverwerker was je ook, met het opvouwbare toetsenbord dat ik voor je kocht. Maar zeker zo belangrijk was je als eBook-lezer, waarmee ik het hele Harry Potter-dossier en de complete Sword of Truth-serie op je heb doorgenomen. En laten we de Avant-Go software niet vergeten, die je in staat stelde om offline hele websites (zoals Wired.com) op te slaan, zodat ik iets te lezen had tussen persvoorstellingen en afspraken in.

Ach, ik weet nog hoe ik een hoesje voor je uitzocht bij de MAKRO en natuurlijk even uitprobeerde of je daar in zou passen. En hoe ik door vier bewakers na de kassa apart werd genomen omdat ze dachten dat ik dat hoesje had gejat… Sindsdien zwaai ik in winkels met alles wat ik in handen neem naar camera’s of personeel.

Maar, goede vriend, je begint ouderdomskenmerken te vertonen. De krassen op je ooit zo hi-tech zilveren behuizing doen je nu lijken op een versleten voltmeter. Je accu, ooit goed voor uren lezen, redt het nog maar 20 minuten. We hopen dat de transplantatie helpt, maar we weten ook dat zal niet voor eeuwig zijn. Je kleurenscherm is te grof voor het jaar 2008, je camera is slechts 0,3 Megapixel en gruwelijk onscherp en om je om te bouwen tot een GPS routeplanner of een Wireless apparaat zou goudgeld kosten. Trouwens, met een intern geheugen van slechts 16 MB zou dat ook weinig nut hebben.

Je opvolgers hebben zich inmiddels bekwaamd in je vaardigheden: de iPod Touch heeft zijn proefperiode glansrijk doorstaan en hoewel ik met pijn afscheid neem van de Palm Desktop software en overschakel naar het door mij zo gehate Outlook, is het toch wel fijn dat ik nu via Bluetooth mijn agenda ook kan doorsturen naar mijn Nokia N73 telefoon, zelfs terwijl die in mijn jas aan de kapstok zit. Laat het je tot troost zijn dat deze twee apparaten samen nodig zijn om jou in je eentje te vervangen.

Vergeet ook niet, goede vriend, dat jij ook een ander apparaat hebt opgevolgd. De Palm IIIc heeft het maar 2 jaar volgehouden en de Palm IIIe, nog met monochroom scherm, nog korter. En ook voor de IIIc is dit een vervelend moment: zijn jarenlange standby dienst is nu over, die zul jij nu over gaan nemen.
Ik denk dat jullie samen in de onderdelenbak nog veel te bespreken zullen hebben. Bijvoorbeeld hoe Sony opeens stopte met de Clié-lijn en alle bezitters van die apparaten, die toch al vrij makkelijk stuk gingen waren, in de kou liet staan. En denk ook, in je donkere uren, aan de NX73 van Reinder, die een veel korter dienstbaar leven heeft gekend dan jij en die nu, zo dement als een aap maar van buiten ongeschonden, ook in die bak ligt. Die is nooit naar Japan geweest, of Amerika. Die heeft geen huwelijken geregistreerd, geen kranten voorgelezen, geen bewonderende blikken ontvangen terwijl ik met het infrarood-toetsenbord tussen twee films in een review tikte. Ik wil maar zeggen: we hebben vier mooie jaren gehad. Dankjewel. Of, in de taal van je moederland: どうもありがとう (Dōmo arigatō).

PS Opvouwbaar infrarood toetsenbord te koop. Letters K, U en T zijn vervaagd, is namelijk van een Nederlandse filmcriticus geweest.

1 Comment

  • Niek schreef:

    Beste Martijn,

    Ik heb de Clié PEG 50UX-E en ik heb nog nooit zo lang met een perfect werkende pda gedaan. Nog niet één keer gecrashed. Ziet er uit alsof hij zo uit de doos komt, ik kan er alles mee doen en gebruik het apparaatje 100 keer per dag al 4 jaar lang, onder meer voor mijn websites http://www.hagazine.nl en http://www.denhaag.org. Al mijn afspraken staan erin ook openingen van exposities, tv-programma’s om op te nemen als ik er niet ben. Van Click (BBC World) neem ik filmpjes op waardoor ik aan iedereen die ik wil bijzondere dingen meteen kan laten zien. In het donker kan ik mijn toetsjes aandoen zodat ik een verlicht querty toetsenbordje tot mijn beschikking heb om aantekeningen te maken. Mijn berichten staan in feite al gereed als ik ze met Hotsync naar mijn pc blaas. Het touch kleurenbeeldschermpje is perfect en ik kan het schermpje nog steeds 180graden draaien, waardoor ik een klein hetgeen bij mijn vorige pda (Psion) die die mogelijkheid niet had tot de nodige reparaties hebben geleid. Ik heb er pas een nieuwe accu ingezet en werkelijk als nieuw! Ik kan ermee internetten, e-mailen met Bluetooth of WiFi en dat is zo handig als je daarvoor niet naar je pc hoeft in huis. Helemaal gek werd ik toen Sony Benelux een nieuw rubber voetje waar de pda op staat gratis aan mij toezond. Zie [http://niek.noterik.com/2007/08/gadgets.html#clie]
    Leuk afscheidsbericht trouwens.
    PS Ik werk niet bij Sony;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 80 access attempts in the last 7 days.