0

MediaFarce

Posted by Martijn on 05/06/2007 in Blog, Columns |

Het volgende verhaal wordt waarschijnlijk niet erg grappig, maar het zou nog wel eens nuttig kunnen zijn…

In Februari 2006 kocht ik een Harddisk DVD-recorder bij Mediamarkt, van het Scandinavische merk Eltax. Voor € 333,- had ik een geweldig apparaat in huis, dat voor mij allerlei programma’s bekeek die ik vervolgens alleen nog maar hoefde te wissen. Ik kan het iedereen aanraden.

Na circa een jaar kreeg het ding kuren: de ventilator ging kreunen en af en toe moest de stekker er uit, omdat het opstarten niet goed verliep. Ik schroefde de machine open, keek of er iets mis was (stof in de ventilator, een lekkende condensator, weet je veel…) maar kon niets vinden. Dus na een jaar en 2 maanden ging ik naar de servicebalie van Mediamarkt.

Het bleek dat ik slechts ‘recht’ had op 1 jaar garantie. Repareren kon, maar dat was op mijn kosten. Vooraf betalen, ook nog.

Dat is natuurlijk niet eerlijk; er bestaat zoiets als een ‘redelijke levensduur’ voor apparaten en een jaar voor een machine van € 333,- is idioot kort, lijkt mij. Daarom mailde ik Eltax, om een beroep te doen op hun fabrieksgarantie. Die stuurden me fijn met een kluitje in het riet.

Ik won advies in bij www.consuwijzer.nl, waar ik een glashelder antwoord terugkreeg: ik had gelijk! Ik moest Mediamarkt een brief schrijven en ze hier op wijzen. Dit is een deel uit hun antwoord:

Schrijf uw verkoper een (aangetekende) brief waarin u inhoudelijk uw klacht aangeeft. Stel een redelijke termijn voor een (kosteloze) oplossing. Geef aan welke vervolgstappen u onderneemt als de verkoper niet aan uw verzoek tegemoet komt. Kijk voor voorbeeldbrieven op www.consuwijzer.nl.

Komt de verkoper, binnen de door u gestelde termijn, niet aan uw verzoek tegemoet dan heeft u de volgende mogelijkheden:
• de betaling (of een gedeelte daarvan) opschorten totdat een oplossing gerealiseerd is.
• de reparatie laten uitvoeren door een derde en de kosten hiervan op de verkoper verhalen.
• (gedeeltelijk) ontbinden van de koopovereenkomst. Dit betekent dat u het product kunt retourneren en u recht heeft op (gedeeltelijke) terugbetaling van de aankoopsom.

Kijk, da’s helder. Maar best veel gedoe, nietwaar? En nu wilde het geluk dat mijn ouders een paar maanden later (op voorspraak van mij) precies dezelfde machine bij Mediamarkt hadden gekocht. Dus wat doet slimme Japie? Die gaat met HUN bon terug naar de service-afdeling…

Mediamarkt nam de reparatie aan en kwam na vijf (!) weken tot de conclusie dat het defect niet te verhelpen was. Ik kon het volledige aankoopbedrag terugkrijgen als tegoedbonnen, of een gelijkwaardig apparaat vragen. Niet verkeerd! Ik koos voor de bonnen, maar dat werd zelfs cash. En het aardige was, dat een gelijkwaardig apparaat een jaar later aanzienlijk goedkoper was geworden! Die Eltax was indertijd de goedkoopste, maar een vergelijkbare machine van LG of Philips was nu voor 50 tot wel 100 euro minder te koop. Met andere woorden: ik had een jaar lang zo’n ding gebruikt, kreeg een nieuwe en hield geld over!

Heb ik Mediamarkt nu opgelicht? Ja. Ik kwam immers met een bon van een ander apparaat. Heeft Mediamarkt MIJ opgelicht? Ja. Een jaar garantie is absurd kort. Het staat ook nergens genoemd, in die winkel. En hoewel je ook na 2 of 3 jaar wettelijk gezien ook nog rechten hebt (al moet je dan niet rekenen op het volledige bedrag retour – tenslotte heb je er wel lol van gehad) moet je daar vervolgens wel heel veel moeite voor doen. Vergeet ook niet dat het apparaat een
onherstelbaar defect
vertoonde, volgens Mediamarkt. Daar had ik na 14 maanden dus mooi zelf voor mogen opdraaien! Al had ik de reparatie willen betálen, dan nog was dat niet mogelijk geweest!

Die moeite kun je afkopen met een extra verzekering. Schrik niet: voor een apparaat in deze prijsklasse komt dat op circa 80 euro! En ze zeggen dan dat dit voor drie jaar is, maar ook dat is een leugen: dat eerste jaar WAS je al gedekt, daar betaal je dubbel voor. De verzekering is tot drie jaar na aankoop, niet vier jaar. En allemaal omdat je anders bij een defect met rechtszaken moet gaan dreigen. Triest, nietwaar?

Nu wist ik dat bij BCC die 2 jaar extra garantie ‘slechts’ 40 euro kosten. Mediamarkt is mij dus kwijt als klant: ik heb een apparaat op het oog dat bij beide ketens even duur is (€ 289,-) maar dat ik nu dus bij BCC ga halen. Mediamarkt, bedankt voor het gratis lenen van zo’n harddisk-recorder! Ik weet nu dat het heel fijne dingen zijn. Maar teveel betalen voor iets waar ik TOCH al recht op heb? Ik ben toch niet gek…

Mediafarce

Update
Je kon er op wachten: die tweede machine ging OOK stuk. Maar nu waren alle bonnetjes met garantie echt op! Ik heb een beleefde brief geschreven aan Mediamarkt Amsterdam (adres opvragen via het contactformulier op de website) om uit te leggen dat dit nu de tweede is die binnen onze familie de geest gaf en met het verzoek de reparatie gewoon kostenloos aan te nemen. Na ongeveer een week werd ik gebeld met de mededeling dat ik ‘uit coulance’ het apparaat terug kon brengen, in ruil voor een waardebon voor het aankoopbedrag. Niet ideaal, maar beter dan niks. Kortom: als een baliemedewerker je niets te bieden heeft, schrijf dan een nette brief aan zijn baas.

En koop geen Eltax-rommel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 80 access attempts in the last 7 days.