0

Verstand komt met de jaren

Posted by Martijn on 07/04/2006 in Blog |

Eerst even dit: het nuvolgende is geen column, meer een blog-entry. Niet alles wat ik schrijf is een column of een filmrecensie, wil ik maar even opmerken. Dank u.

Het is een triest feit dat ik pas dingen leer op het moment dat ik er niks meer aan heb. Ken je dat verschijnsel? Zo ben ik tegenwoordig helemaal niet meer zo bang voor, pakweg, de wiskundige aspecten van statistische analyses. Het zal nooit een hobby van me worden, maar ik kan het wel bevatten. Zo’n mediaan doet me niks meer en ik kan me zelfs nog (vaag) het verschil tussen een rekenkundig, een meetkundig en een harmonisch gemiddelde voor de geest halen. Fijn hé? Jammer dat ik zo ver nog niet was toen ik het echt nodig had, in 1996 op het HBO. Toen werd ik al misselijk van het woord ‘steekproef’. Hoe ik dat vak ooit gehaald heb… (Ik zal wel weer gefraudeerd hebben, mij kennende.)

Ook weet ik al een paar jaar dat ik me bij een vechtpartij (die er overigens nooit meer van komt) echt niet zo druk hoef te maken zolang er geen messen of wapens getrokken worden. Het zal met mijn postuur te maken hebben, of de licht psychotische blik in mijn ogen. Of het feit dat ik achter een klap, moest die er dan écht van komen, enig gewicht kan zetten. Maar ja, ik ben al zeker 15 jaar niet op een schoolplein geweest en de parkeerpolitie heeft tegenwoordig ook cursussen gesprekstechniek gevolgd dus ik heb er niks aan. 25 jaar geleden zou het echter goed van pas gekomen zijn. Lekkere timing.

Een mens leert nu eenmaal dingen bij als hij ouder wordt en op zich is dat fijn, ware het niet dat je de dingen die je leert steeds minder nodig hebt. Ik maak me bijvoorbeeld sterk dat ik inmiddels wel een vrouw zou kunnen (en durven) versieren, als ik dat écht wilde. Maar inmiddels ben ik naar volle tevredenheid getrouwd, dus dat is niet meer nodig. (En wie weet valt het tegen, ik hoop er nooit achter te komen. Afgezien daarvan: het is aan mijn vrouw te danken dat ik af en toe nog toonbaar ben, dus met matchende das en overhemd, geknipt haar, sokken zonder gaten, etc. Laten we zeggen dat ik op zijn minst het theorie-gedeelte van het versierexamen zou halen en het er verder niet meer over hebben. Slecht voorbeeld.)

Maar goed: eens moest het toch gebeuren dat ik iets had geleerd wat zowaar nog van pas kwam en dat was vandaag!

Ik heb vast wel eens gemeld dat ik op een Vereniging zit. Een Clubje. Sterker nog, bij een Gezelschap. In dit geval een operagezelschap, waar ik lid ben van het koor. Geen hoofdrollen voor mij en dat is maar goed ook want zo heel best zing ik niet en bovendien sta ik al vaak genoeg op andere plekken in de spotlights, met mijn bolle kop. Ik ging ‘voor de gezelligheid’, niet voor mijn ego. Maar ja, als koorlid word je wel geacht je af en toe in een of ander pak te hijsen en een paar dansstapjes te doen tijdens het zingen. En dat strookt helaas niet altijd met wat nog rest van mijn mannelijkheid.

Wat nog rest? Jongen toch, van je zadel gegleden?

Nee, ik bedoel het overdrachtelijk. Terwijl ik dit schrijf is de halve finale van het WK en het is dat mijn vrouw kijkt anders was me dat geheel ontgaan. Mijn vader en mijn broer hebben recent een tuinhuisje gebouwd waar ik nog geen spijker aan heb bijgedragen, ik schrijf voor mijn brood en ik zit dus bij een operagezelschap. Kortom: de titel Meest Mannelijke Man Van De 21e Eeuw kan ik dus wel op mijn buik schrijven. Ik hou van blote wijven en ik heb baardgroei, maar dan heb je al het mannelijke aan mij wel  zo ongeveer gehad. En tóch is er een grens, zo bleek ook vanavond weer.

“Doe lekker gek,” zei de regisseur. Terecht, trouwens. Dat vroeg het stuk, in dit geval La Belle Helene. De man had groot gelijk en was niet onredelijk, maar ik kon het niet. Ik kón niet gek doen. Wat ik kan en tot hoe ver ik wil gaan is dit: met alle mannen op een rijtje, liefst in matrozenpak of een ander soort uniform en dan lekker hard zingen.
Goed, ik heb dan ook al een keer als koorlid met een dame op de grond liggen rollebollen en hand in hand liefdesliedjes gezongen, maar dat had toch nog een zekere waardigheid (en ik had een matrozenpak aan, dat erg kek stond). Dit ‘lekker gek doen’ ging me echter te ver. Het viel niet goed, zal ik maar zeggen. Waarom precies? Wel, wie weet omdat het binnen 30 graden was. Of omdat het stuk me toch al niet beviel. Of omdat er vier kleine jochies door de ramen stonden te kijken of er binnen marsmannetjes aan het vergaderen waren. Ofzo.

Hoe dan ook, ergens sloeg er een thermische zekering door toen ik probeerde ‘lekker gek’ te doen en kort daarop vloog er een oranje pionnetje (dat diende als de rand van het fictieve podium) door de lucht. Dát was niet erg volwassen, maar wat volgde weer wel:

Ik ben rustig naar buiten gelopen en heb bij goede vrienden, die om de hoek wonen, even een kop thee gedronken. Tijdens de pauze ben ik weer teruggekomen en heb rustig uitgelegd dat ik niet meer mee wilde doen, althans niet meer op het toneel. Men begreep het, men was blij dat ik niet meteen mijn biezen pakte maar nog wel iets anders in overweging zou willen nemen (het toneellicht, zoals het er nu naar uit ziet) en ik ben discreet maar in goede harmonie vertrokken.

Vroeger zou ik na zo’n korte woede-uitbarsting (die dan ook vijf keer zo erg zou zijn geweest) gewoon nooit meer iets van me hebben laten horen. Sterker nog, zo is het ooit gegaan bij een ander gezelschap waar mij ook gevraagd werd ‘lekker gek’ te doen! Maar nu dus niet. Geen schade, niemand boos, niks vervelends gebeurd. Oké, tegen een pion geschopt. Da’s alles. ‘Waar verstand zit, kan geen haar zitten’ zeggen kale mannen vaak berustend tegen elkaar. Ik heb dat nooit geloofd, tot vandaag.

Als ik zo rond mijn 40e weer eens ergens wegloop omdat mijn mannelijkheid het niet meer trekt, lukt me dat misschien wel zónder iets of iemand te schoppen. Ik begin volgens mij zo langzamerhand volwassen te worden… Gek he? Maar wel lekker. Lekker gek, eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 81 access attempts in the last 7 days.