1

Basta met Vista, baby!

Posted by Martijn on 06/22/2006 in Blog |

Waarschuwing: de volgende die vraagt of ik de beta van Windows Vista al heb gedownload, krijgt een dreun.

Met angst en beven zie ik sinds Windows 95 het verschijnen van nieuwe Windows-versies tegemoet. Elke keer wordt Windows groter, logger, ingewikkelder en (het allerergste) veranderen de plekken van allerlei mappen en knoppen.

Oude mensen houden niet van verandering, dus ik heb mezelf nu ernstig verluld. Maar ja, ik houd nu eenmaal niet van upgrades. Zeker niet als het alleen maar om toeters en bellen lijkt te gaan. Veiligheidsupdates kan ik nog hebben, maar daar heb je patches voor. Transparante menu’s, gelikte iconen met een ‘glossy’-look, geile achtergrondjes van sappige weilanden en nieuwe bing-bong geluidjes bij alle mogelijke acties kunnen me echter gestolen worden. En zeker als ik daarvoor een PC moet hebben die tien jaar geleden nog te duur zou zijn geweest voor de CIA! Hier, moet je zien:

Aanbevolen hardware voor Windows Vista:

 • 1 GHz 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor.
 • 1 GB of system memory.
 • A graphics processor that runs Windows Aero.
 • 128 MB of graphics memory.
 • 40 GB of hard drive capacity with 15 GB free space.
 • DVD-ROM Drive.
 • Audio output capability.
 • Internet access capability.
 • Parrrrrdon? 128 MB grafisch geheugen?! Ben je nou helemaal van God los, Bill? Ik heb Quake nog gespeeld met 32 MB en dat zat  stampvol schietende monsters! Zijn jouw luxe klapmenu’s dan VIER keer zo ingewikkeld?! Is dat nog een PC of meer een kermisattractie?! En die verplichte internetverbinding is ook zo triest: is dat om te controleren of jouw versie illegaal is, of om in de loop der jaren weer een paar gigabyte aan patches binnen te halen? De trieste waarheid: allebei…

  Goed, genoeg uitroeptekens. Alles went, nietwaar? Op een bepaald moment ontploft je laptop of wil je software gaan gebruiken die het verdomt onder Windows 2000 (nog steeds mijn favoriete Windows-versie) en dan ga je voor de bijl. Maar ik ga weer met mijn hakken in het zand. Niks beta’s, geen nodeloze upgrades, voor mij geen maanden van wachten op bijgewerkte drivers voor mijn hardware en wennen aan nieuwe bestandslokaties en knoppen. Ik heb Windows ME weten te negeren en het zal me verdomme met Vista ook lukken. Dat ik met XP werk is erg genoeg, maar mijn oude laptop werkt maar half onder Windows 2000 en toen ging ik voor de bijl. Ik boycot Vista echter: mijn huidige laptop is zeker goed voor een jaar of zes (afkloppen) en tegen die tijd hoop ik dat Unix een beetje gebruiksvriendelijk is. In het uiterste geval, maar laten we hopen dat het er nooit van komt, koop ik een Mac.

  Besturingssystemen zijn er om je PC te starten, je hardware aan te koppelen en je software in te installeren. Dat heeft geen pest te maken met glimmende knopjes en lieve hondjes die je willen helpen zoeken naar je bestanden in de map ‘Jeetje Had Ik Hier My Documents Gelaten?’

  De grote attractie van Vista is trouwens deze: schuine vensters. Jaja, schuine vensters. Altijd al gewild, een venster in beeld dat ik niet kan lezen. En waarom al die zwarte vensters met een rand van geborsteld staal? Staat dat stoer? Kijken die ontwerpers op kantoor ook liever naar de vensterbank dan naar buiten? Ze willen allemaal de Enterprise nabouwen, dat is het gewoon. Jongens, maak dan gewoon een LCARS-interface en dan zijn we overal vanaf. Met een gratis Communicator-badge in elke doos, dat stimuleert ook de legale verkoop.

  Hierbij waarschuw ik mijn vrienden en familie: je PC mag dan ‘Ready for Vista’ zijn, IK ben het niet. Ik zal het nooit worden ook. En nu ga ik theewater opzetten. Heeft iemand mijn vuursteen gezien?

  1 Comment

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
  This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

  Bad Behavior has blocked 80 access attempts in the last 7 days.