0

Die schaif ies doot

Posted by Martijn on 07/16/2005 in Columns, Computers en Internet |

Ik weet hoe ik zal sterven. Onder mijn bureau, naast mijn opengeschroefde PC. De arts zal een kleine gele schroevedraaier uit mijn koude, dode vingers moeten wrikken. Bij de lijkschouwing vinden ze een schroefje terug dat zich in de huid van mijn knie geboord heeft. Waarschijnlijk heb ik ook veel bloed verloren dankzij de scherpe metalen randen in mijn systeemkast.
Een erfgenaam, waarschijnlijk een neefje dat nog geboren moet worden, zal zich over mijn PC ontfermen. Ik vermoed dat hij daarbij nog wel even naar de binnenkant zal kijken. Misschien schudt hij dan zijn hoofd, om de chaos die zijn oom daar achterliet.

Laatst was de aanleiding als volgt: een van de harde schijven had het begeven. Statistisch gezien dat dat er dik in, want ik had er vier in die machine. Helaas was het de schijf met het besturings-systeem.
Nu ben ik een brave jongen dus ik maak backups. En niet alleen dat, ik maak ook images. Een image is een kopie van de harde schijf, waarmee je (in theorie) je PC in exact dezelfde staat kunt terugbrengen als toen je het image maakte. Dat is dus iets anders dan een backup, want dat zijn alleen je belangrijke documenten en je vakantiefoto’s. Daarmee red je wel je administratie, maar niet je PC.

Er zijn twee gangbare manieren om een harde schijf te formatteren: FAT32 en NTFS. (Heren techneuten: ik ben op de hoogte van FAT16 en al die maffe Unix-varianten zoals ReiserFS, maar ik heb het even over de gewone-mensen-wereld.) Het leuke van FAT32 is, dat je het kunt gebruiken vanuit DOS. En DOS, al bestaat dat sinds Windows 2000 niet eens meer, heb je HEEL hard nodig als je een nieuwe harde schijf in je PC zet.
Het nare van DOS is helaas dat het geen NTFS schijven herkent. Nu mag u raden op wat voor soort harde schijf mijn backup stond… Wow, in één keer goed! Ik had mezelf dus vakkundig buitengesloten van mijn eigen PC. Om die handige backup van mijn besturingssysteem, waarmee ik mijn PC in minder dan 10 minuten kon herstellen, te kunnen benaderen zou ik eerst een UUR lang moeten spenderen aan het opnieuw installeren van een besturingssysteem!

“Ome Warnas, kon dat dan niet via de hersteldiskette van je image-programma?”
Jawel kijkbuiskinderen, maar ome Warnas had dus vier schijven in zijn PC en twee branders plus een tapestreamer. Daarom had hij een extra IDE-controller. Nu mogen jullie raden op welke controller die NTFS-schijf zat aangesloten, en of die recovery-software dat herkende…

Wow, weer goed! En heb je enig idee hoeveel IDE-kabels en andere zooi je aantreft in een PC met 7 devices? Dat was geen PC, dat was een mijnenveld! Sommige kabels stonden zo strak als pianosnaren, om het maar te laten passen. En nog afgezien daarvan: aan de zijkant van een schijf kun je niet zien wat er op staat. Om hem te identificeren moet-ie er helemaal uit!

Het is me uiteindelijk wel gelukt. Het herstellen van die handige backup heeft me ongeveer een werkdag gekost, maar nu hoefde ik tenminste niet meer al mijn icoontjes op de goede plek te zetten. De PC zit voorlopig weer dicht. Hij staat wat bol, maar dat is goed voor de luchtcirculatie denk ik dan maar…

Enfin, zo komt het dus dat ik weet hoe ik zal sterven. Hopelijk houden die schijven het nog een poosje vol. Ik wil nog zoveel hardware kopen!

Meer columns? http://www.warnas.net/academy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 78 access attempts in the last 7 days.