1

Backups, please…

Posted by Martijn on 07/23/2005 in Columns, Computers en Internet |

De sterke kant van een pessimist is dat hij altijd rekening houdt met problemen. Ik bijvoorbeeld, maak altijd backups. Overal, altijd. Ga ik zondag koffie drinken bij mijn schoonouders, dan staat ondertussen de PC te zoemen: Martijn regelt de backups van de administratie.
Mappen vol CD’s liggen netjes genummerd te wachten tot ik via een indexeerprogramma (WhereIsIt, een aanrader) een obscure utility van drie jaar oud heb opgezocht om een of ander probleem op te lossen. Een dure, externe schijf van 120 Gigabyte heeft niks nuttigers te doen dan bestanden bewaren: het ding staat misschien een uur per maand aan. Van de belangrijkste spullen (vakantievideo’s enzo) heb ik zelfs kopietjes op andere adressen liggen. Kortom, Mij Pakken Ze Niet. Dacht ik.

Natuurlijk pakken ‘ze’ mij ook, de gremlins bij iedere computergebruiker bij toerbeurt langskomen. Een harde schijf, zo zeg ik vaak (en dan steek ik ook zo’n vingertje op, bloedirritant volgens getuigen) is wel ongeveer de laatste plaats om belangrijke gegevens op te bewaren. Daar zijn die dingen nooit voor bedoeld; een harde schijf dient enkel om SNEL bij je gegevens te komen. Bewaren doe je op een tape, CD of voor mijn part print je het allemaal uit. Maar ja, hoe gaat dat: je hebt 180 gigabyte (GB) aan opslagruimte en een snelle kabelverbinding, dus het komt allemaal veel sneller binnen dan je het weer op DVD kunt zetten. Trouwens, een DVD is (bij mij thuis) slechts 4,7 GB. Dat is haast niet aan te slepen. Er vallen dus wel eens zaken buiten de boot, wil ik maar zeggen.

Het werd tijd voor een extra harde schijf. Ik had al een tijdje een oogje op een monster van 200 GB voor het luttele bedrag van 109 Euro. Dat is geen geld, zeg nou zelf. Bovendien kon ik dan mijn oudste harde schijf vervangen. Daar was weliswaar niks mee mis, maar het ding was al drie jaar continue in bedrijf en dan zit het er wel aan te komen. (Ik zei toch dat ik een pessimist was? Je geloofde me zeker weer niet hé? Dacht ik al…)

Het inbouwen van een nieuwe schijf is het probleem niet, maar er stond ook nog een besturingssysteem op die oude en het leek me dus gemakkelijk om een ‘image’ te maken. Een 1 op 1 kopie, zo je wilt. Weliswaar is de ene schijf groter dan de andere, maar voor slimme software was dat geen probleem. Acronis Migrate Easy is er speciaal voor gemaakt: tweede schijf aansluiten, opstarten vanaf een speciale CD, kopietje trekken, oude schijf eruit, hoppa klaar. Klusje voor een zieke kip zeggen wij dan.

De Gremlins moesten er even over nadenken maar kregen het toch voor elkaar: de beste manier om iemand in zo’n geval te fucken is om een storing te veroorzaken TIJDENS het kopieeren. En wat dan goed helpt (voor Gremlins die binnenkort beoordelingsgesprekken hebben met hun baas, Satan naar ik aanneem) is als de eigenaar van de schijven de boel na het tanden poetsen in gang zet, acht uur gaat liggen knorren en vervolgens na het ontbijt een mysterieus uitgeschakelde PC aan treft met twee harde schijven erin die geen boe of bah meer zeggen. Kijk, dan heb je het voor elkaar: geen kopie, maar ook geen origineel meer. Een Double Whammy heet dat in Gremlintaal, geloof ik.

Nu is er genoeg software om je daarmee weer te helpen, dat is het probleem niet. De firma Acronis levert bijvoorbeeld Acronis Recovery Expert. Helaas werkt dat niet als je het echt nodig hebt. Dan is er nog Easy Recovery Professional. Helaas werkt dat niet als je het echt nodig hebt. Je kunt het ook proberen met PC Inspector File Recovery. Helaas werkt dat niet als je het echt nodig hebt. Dan is er nog Restorer 2000 Professional. Helaas werkt dat niet als je het echt nodig hebt. Partition Table Doctor 3.0 schijnt ook érg goed te zijn. Helaas werkt dat niet als je het echt nodig hebt. Ik heb het ook nog geprobeerd met een aantal andere programma’s, maar helaas werken die ook niet als je ze echt nodig hebt…
De een zag de schijf wel, maar geen partitie. De ander zag wel een schijf én een partitie, maar niet de schijf waar de informatie vervolgens heen moest. De derde zag wel een schijf, een partitie én opslagruimte, maar kon helaas geen bestanden terughalen. De vierde lag in scheiding en had een zwangere tienerdochter, dus die was er met zijn hoofd niet bij. De vijfde wilde alleen met een ander bestandstype werken, nummer zes weigerde te geloven dat er werkelijk zoiets bestond als een schijf van 120 Gigabyte, enzovoorts.
Denk nu niet dat ik een beginner ben. Ik weet echt het verschil wel tussen FAT32 en NTFS, tussen primaire, logische en extended partities, tussen master boot records en Large Block Adressing. Maar ja, als al die software beweert in dit specifieke geval niets voor je te kunnen doen, dan wordt een mens wel een beetje wanhopig.

Ik had een troost: ik betaal niet voor software. Tenminste, niet voor deze. Al die spullen heb ik gratis en illegaal (ik herhaal: illegaal) gedownload. En keurig gearchiveerd op DVD natuurlijk, want als pessimist zijnde had ik natuurlijk een reservecomputer om in mijn indexbestand te kunnen zoeken. In totaal denk ik dat ik voor vierhonderd dollar aan ‘herstel’-software heb liggen. Waarvan niks werkt. Kun je je voorstellen dat ik er echt voor betaald had? Ik zou zowat ontploft zijn!

De schade viel wel mee: wat films, een paar utilities, wat muziek, wat afleveringen van South Park… Daar kom ik wel weer overheen. Maar die 48 uur dat ik vrijwel onafgebroken op de grond naast een pc heb gezeten, rommelend met IDE-kabels en allerlei software, kijkend naar tergend langzaam voortkruipende ‘progress indicators’, met een vriendin die naar aanleiding van mijn humeur ernstig overwoog haar ja-woord alsnog in te trekken, die krijg ik dus niet terug.

Overigens werkte Easy Recovery Professional wel een beetje. Het vond inderdaad een paar honderd files terug en noemde ze allemaal file01.xls… Daar heb ik wat aan! Op basis van het formaat kon ik van sommige bestanden vermoeden dat het films waren: door ze te hernoemen naar file01.avi kon ik dat testen en soms had ik gelijk, maar ik ga toch echt geen 98 GB aan data op die manier sorteren! Ik ben de heer G. Henkie niet!

Techneuten gaan me nu waarschijnlijk vertellen dat ik een RAID-installatie moet overwegen. Raid-3 bijvoorbeeld: drie identieke schijven, die alledrie 33% van de informatie op hun collega’s kopiëren. Als een schijf stuk gaat, vervang je hem en ga je binnen vijf minuten weer vrolijk verder. En wat is de kans dat er twee tegelijk stuk gaan?

Ik heb het ernstig overwogen, maar ik doe het niet. De dag dat ik een RAID-3 systeem heb draaien, stort er waarschijnlijk een vliegtuig op mijn huis, ofzo. Onderschat die Gremlins niet. Ik ga nog maar eens even een backupje maken…

Martijn Warnas

1 Comment

 • Tim schreef:

  Haha, wat herkenbaar allemaal.

  Belachelijke hoeveelheden backups, (geen incrementals, want die doen dingen die je niet in de hand hebt) gewoon voor de zoveelste keer al die dirs kopieren, omdat er 1 of 2 bestanden in gewijzigd zijn… En inderdaad, de pessimist verwacht op z’n minst dat het huis afbrand, dus backups op meerdere lokaties.

  Lang leve software die niet doet wat het moet doen, en al helemaal niet als het echt moet! Tip: download ‘hiren’s bootcd’ is. En als je dan toch bezig bent, ook meteen ‘diamond boot cd’ Op de eerstgenoemde staat ghost 11, en dat werkt echt top! rauwe image, van partitie/schijf.

  En doe toch maar een mooie raid set, dat slaapt echt lekkerder!

  groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 80 access attempts in the last 7 days.