0

Dit is de oude site

Posted by Martijn on 02/16/2018 in Blog |

Mijn site verandert binnenkort van webhost. Als je dit bericht ziet, kijk je nog naar de versie van de site op Hostmonster.com

0

Een frisse blik op het nieuws

Posted by Martijn on 01/09/2018 in Columns, Computers en Internet |

Zo, laat ik voor de verandering zelf weer eens wat schrijven in plaats van dat een scriptje mijn Tweets hier wekelijks neerzet. Of weet je wat? Dat sloop ik er meteen even uit. Zit ook niemand op te wachten.

Waar ik u, beste lezer annex screener van een of andere inlichtingendienst of personeelsafdeling, over wilde onderhouden is het volgende: het nieuws.

Dat is een breed begrip, maar in mijn geval bedoel ik specifiek de site van het Algemeen Dagblad. Dat was vroeger een respectabele krant. Wij kregen hem thuisbezorgd. Kun je je zoiets voorstellen? Dagelijks een krant waar je voor betaalt? Ongelofelijke tijden. We hebben nu niet eens meer de VARA-gids.

Het AD zelf, opgedeeld in een aantal regionale edities, is nog steeds redelijk te pruimen. De website is echter een ander verhaal: ad.nl is een enorme, misselijkmakende vuilnisbak met clickbait geworden. Tussen de patat-test en de haringtest door, of leuke artikelen over uit hun verband gerukte statistieken die toevallig in mijn straatje te pas kwamen voor een tweet, staat heel veel breed uitgemeten leed.

Tot voor kort kwam ik dagelijks op de site en vond er ook vaak iets om over te mopperen of te beschimpen. (Twitter moet ook vol, nietwaar?) Maar de voornaamste reden van mijn veelvoudig bezoek was pure mentale luiheid: ad.nl tikt zo makkelijk in, als je lamlendig op zoek bent naar wat prikkeling voor het brein. Zo kom ik ook vaak op nu.nl, om dezelfde reden. Ja, ik ben nog iemand die tikt. Dan krijg je dat.

En opeens was het genoeg. Ik wist al lang dat het meeste sensationeel vullis was, maar daar klikte ik dan gewoon niet op. Toch zie je al lezend ook de koppen van andere artikelen en laatst stond daar opeens tussen:

Kleuter zit twee dagen lang naast dode moeder. ‘Ik kreeg mamma niet wakker.’

Dat was het: the bloody limit. Ik geef meteen toe dat, sinds ik vader ben, ik een ontzettend sentimentele zak ben geworden als het om kinderen gaat. Het Rode Kruis vaart er wel bij. Laat mij een clipje zien van een zielige baby met een vlieg op zijn lip en ik zit het gironummer al te Googelen voor het spotje voorbij is. Ik zag in het journaal een Afrikaanse armoedzaaier moedeloos op een Libische kade zitten met een zuigeling in zijn armen en toen ben ik ZELF gaan zoeken naar een club om geld aan over te maken. Het was niet eens een spotje, het was gewoon het nieuws! Maar evenzogoed was dat artikel op ad.nl mij diverse bruggen te ver. Ik opende direct de hosts-file op mijn computer en voerde in:

46.22.183.139 www.ad.nl

Vanaf dat moment werd mijn browser niet meer naar de site van het Algemeen Dagblad gestuurd als ik dat adres intikte, maar naar die van de NRC. En dat lucht op! Ik heb al dagen geen misselijkmakende koppen gezien over dode kinderen, gruwelijke ongelukken, eenzaam gestorven bejaarden en meer van die ellende waar ad.nl tegenwoordig de kost mee wil verdienen. Ze zijn er natuurlijk nog wel, al die kleine maar intense drama’s, maar ik moet echt mijn best doen om ze te vinden. De NRC doet er niet aan, al zal dat niet lang zo blijven als we geen abonnement nemen en ad-blockers installeren.

Voor Facebook en andere sites die de domheid en het vuilnis van de wereld binnen hun eigen ecosysteem onder je aandacht brengen werkt deze truuk niet. Maar wie weet zijn er meer mensen die vaker dan ze willen op een site zitten die eigenlijk niet goed voor ze is. Geenstijl, bijvoorbeeld. Of desnoods een site waar je gewoon je tijd verspilt met puzzeltjes of foto’s kijken, weet ik veel. Wel, volg mijn voorbeeld:

https://www.howtogeek.com/howto/27350/beginner-geek-how-to-edit-your-hosts-file/

En dan heb ik ook nog eens wat mensen uit mijn Twitter-feed verwijderd die, weliswaar zeer terecht, alle ellende die Amerikanen elkaar aandoen onder het bewind van Trump onder mijn aandacht brachten. Daar ben ik ook wel klaar mee.

Ik sta op dit moment op 9983 tweets. Nog een paar en dan heb ik er 10.000 geplaatst. Wat heeft me dat gebracht, die 10.000 parels van wijsheid, rake observaties en maatschappijkritische noten? Wat lucratieve spreekbeurten in den lande? Nieuwe vrienden? Een boekendeal? Af en toe een bloemetje van een fan? Op zijn minst tienduizenden volgers?

NEE. NIKS. Nou ja, er is een barman in Rotterdam die wel eens om me kan lachen. Leuk, maar die ken ik nu dus persoonlijk. Ik overweeg dus om mijn account bij 10.000 tweets te bevriezen of te wissen. Dat jarenlange geschreeuw in de wind, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Zo heb ik immers ook nog honderden Podcasts en filmbesprekingen voor de kat zijn viool gemaakt. Het houdt een keer op.

Ik ga lekker met mijn zoontje spelen. Hij heeft een trein van Ikea en roept elke keer als hij me ziet: ‘PAPAAAAAAAHHHH!’ En dat is leuker dan welke website ook.

 

Tags:

25

Alle oplaad-opties voor de Nissan Leaf op een rijtje

Posted by Martijn on 01/02/2015 in Leaf |

Dit artikel wil een kort, duidelijk en compleet overzicht bieden van de oplaadopties voor een Nissan Leaf, omdat andere bronnen incompleet of onduidelijk zijn.

Update 30 September 2017: er is een nieuwe Leaf uit, met een 40 kWh accu. Die heb ik nog niet gezien of bestudeerd. Onderstaande klopt dus ZEKER voor de ‘oude’ Leafs (2011-2017 met de ronde vormen), maar voor de nieuwe weet ik het niet zeker. De aansluitingen lijken hetzelfde te zijn (ChaDeMo links, SAE-J1772/Type1 rechts). Bron. Dus je mag verwachten dat onderstaand verhaal klopt, al zijn de laadtijden dan wat langer: circa 40 minuten voor een snellaadbeurt van leeg tot 80% en circa 10 uur voor een volledige oplaadbeurt op 3,6 kW. – MW

Dus, met bovenstaande in gedachten:

Elke Nissan Leaf heeft in elk geval deze drie oplaad-opties:

1. Opladen uit het stopcontact. Hiervoor wordt een speciale lader met lange kabel meegeleverd. Het laden geschiedt met 1,2 kW (*) en een lege accu volladen kost zeker 12 uur. De lader wordt aangesloten op de rechter aansluiting in de oplaadkamer aan de voorkant van het voertuig. Elk stopcontact is goed,maar de lader vraagt 10 Ampere energie. Is die niet beschikbaar, duurt het laden langer. De lader kan in theorie buiten liggen, maar dit is eigenlijk geen volwassen oplossing.

Lees hier over het verschil tussen Volt, Ampere, kW en kWh.

2. Opladen via een speciale lader, zoals geïnstalleerd in parkeergarages, bij winkelcentra en bij speciale vakken. Particulieren kunnen zelf ook zo’n lader laten installeren, als ze tenminste een eigen parkeerplek bij hun huis hebben. Hier zijn bij de Nissan Leaf twee opties, die vaak onduidelijk worden beschreven:

A. Laden op 3,6 kW. Wie thuis een reguliere stroomaansluiting heeft (16 Ampere) kan een laadbox laten aanleggen die in circa 5,5 uur de accu kan opladen. (Nb voorheen stond hier 8 uur, maar ik heb gemerkt dat het minder is. Dat klopt ook wel: 20 kWh laden op 3,6 kW duurt circa 5,5 uur.)

B. Laden op 6,6 kW. Wie thuis of bij een bedrijfsruimte zogeheten ‘krachtstroom’ heeft, kan een laadbox laten aanleggen die in circa 3 uur de accu kan opladen. Een particulier kan ook ‘krachtstroom’ aanvragen voor zijn huisadres, huizen na 2011 zijn al voorzien van een sterkere aansluiting. Een elektricien zal dit in orde moeten maken en er zullen eenmalige en soms ook hogere vaste kosten aan deze faciliteit verbonden zijn. Meer informatie bij uw netwerkbeheerder.

En nu het belangrijke: alleen een Nissan Leaf voorzien van een speciale snellader (‘Quick Charger’, heet deze optie) zal op 6,6 kW kunnen laden. Dit is een optie die alleen in de fabriek kan worden ingebouwd, voor een meerprijs van circa 1000 euro. De Quick Charger is GEEN apart extern laad-apparaat en GEEN extra aansluiting. Je ziet niets aan de auto, het blijft gaan via de rechter aansluiting in de laadkamer. Ook het ‘laadpistool’, een zogeheten SAE j1772 connector, is identiek. Het kiezen van de snellaad-optie is dus alleen zinnig voor wie bij zijn vaste laadplek ook 6,6 kW beschikbaar heeft.

Sommige laders in de openbare ruimte kunnen ook 6,6 kW aanbieden, maar dat is niet overal. Uiteraard kun je een ‘normale’ Leaf wel rustig aansluiten op een krachtigere lader: dat veroorzaakt geen schade of problemen. Voor het gebruik van publieke laders wordt een kabel meegeleverd, die zelf tussen lader en auto moet worden aangesloten. (Als er vaste kabels aan de laders zouden zitten, zouden die al snel aan vandalisme ten prooi vallen.)

Je hoort trouwens ook vaak de aanduiding ‘Mennekes’-stekker. Dat is de ANDERE kant van de kabel waarmee je op een publieke laadpaal aansluit. Die publieke laadpalen zijn via die Mennekes-aansluiting te gebruiken voor vele soorten elektrische auto’s. Bij de Leaf zit een kabel met aan de ene kant een Mennekes-stekker en aan de andere kant connector SAE j1772. Zie onderstaande afbeelding:

klik voor vergroting

Links is Mennekes, rechts is SAE j1772, de connector die in de Leaf past. De kabel is natuurlijk langer dan de afbeelding doet vermoeden.

3. Het ECHTE snelle laden gaat via een zogeheten ChaDeMo-aansluiting. Dat is de LINKER connector in de laadkamer. Hiermee kan de accu met maximaal 44 kW in circa 30 minuten tot 80% worden opgeladen. Waarom niet tot 100%? Omdat het laden van de laatste 20% van een accu langzamer moet gebeuren. Dit komt de levensduur ten goede.

ChaDeMo laders zijn bedoeld als standaard en zijn dit met name in Europa en Japan, maar niet alle EV’s (Elektrische Voertuigen) hebben deze aansluiting. De bekende Tesla model S is vooralsnog ook niet met deze aansluiting uitgerust, maar Leafs dus wel. Voor de Tesla model S zijn ook speciale snelladers beschikbaar, waar men zelfs gratis kan laden (mits eigenaar van een Tesla), maar de Leaf-rijder kan daar niet terecht. (Andere merken overigens ook niet.)

ChaDeMo laders zijn in Nederland te vinden bij sommige Ikea-vestigingen, bij diverse tankstations, bij Fastned stations en bij sommige wegrestaurants.
Hier is een kaart met een redelijk actueel overzicht van deze laders.
Update: deze kaart wordt niet meer bijgewerkt. New Motion heeft een uitermate gebruiksonvriendelijke website, met een nauwelijks bruikbare maar wel actuele kaart. Kies ‘laadpalen zoeken’ bovenin hun site. Een 27 inch scherm is geen overbodige luxe. Klantgemak staat niet erg hoog op de prioriteitenlijst, daar bij New Motion. (Bij Allego trouwens ook niet: de kaart op hun website is eveneens waardeloos.)

Ikzelf gebruik de Nuon app om laadpalen (alle types) in de omgeving te vinden, of de site van FastNed. Er is ook een app van Smoov. Verder is het een kwestie van je om heen kijken. Je verzamelt vanzelf je adresjes.

Hoe betaal je voor elektrisch laden?

Thuis laden betekent niets meer dan een iets hogere stroomrekening. Het is mogelijk om een lader, die toch al op een aparte stoppengroep moet worden aangesloten (die makkelijk kan worden bijgeplaatst), te voorzien van een aparte teller die het verbruik van die groep meet. Zo is bij te houden welk deel van het verbruik voor rekening van het laden komt. De losse teller kost circa 100 euro.

Voor laden ‘buiten de deur’ is een abonnement bij een aanbieder nodig. Er zijn er meerdere, waaronder NUON en de ANWB. Deze hebben ook elk hun eigen netwerk met laadpunten.

Gelukkig zijn deze aanbieders ‘interoperabel’: een pasje van de een werkt op de palen van de ander. Wel hebben alle aanbieders andere tariefstructuren. Zowel NUON als ANWB bieden een vorm aan zonder vaste kosten, waarbij je een paar cent extra per kWh betaalt vergeleken met thuis. Soms is er ook een starttarief van toepassing, bijvoorbeeld 35 cent per laadbeurt. Het tarief van de partij waar de paal van is, is van toepassing.

Aanbevolen wordt om van meer dan 1 aanbieder een pas in de auto te hebben (zoek dus naar een vorm zonder vaste kosten), want incidenteel werkt de pas van de ene aanbieder toch niet bij de lader van de ander. Dan is het fijn een alternatief te hebben. Nuon en ANWB bieden een pas zonder vaste kosten aan.

De kosten worden achteraf, vaak maandelijks, verrekend via de aanbieder van de pas(sen) die u gebruikt.

Ook laden via een ChaDeMo-punt is mogelijk via deze aanbieders, behalve bij Fastned. Daar is een, eveneens gratis, aparte aanmelding voor nodig. Er zijn ChaDeMo-laders waar alleen in de shop van het pompstation kan worden afgerekend.

Een laatste tip: de Leaf kan via het ingebouwde telematica systeem zelf een actueel overzicht van laadpunten opvragen, zowel reguliere als snelle. Daarnaast heeft de Leaf de mogelijkheid om van sommige punten op te vragen of ze op dat moment in gebruik zijn. Dit kan echter ook met een handige gratis app van Nuon, die ook een zeer compleet overzicht van laadpunten en hun beschikbaarheid geeft.

Nuttige links

Voor zover nog niet in dit artikel gelinkt.

– De ervaringen van een Nederlandse Leaf-bezitter staan op dit blog.

Uitleg over laden van Fastned

– De website Leafhebbers.nl heeft artikelen, maar ook een forum. Helaas is het forum slecht te vinden vanaf de website en is het er ook vrijwel uitgestorven.

– Voor de volledigheid een link naar laadpunten-aanbieder The New Motion. Ik zelf heb gekozen voor installatie van mijn laadpunt door NUON en ben zeer tevreden over de uitvoering daarvan.

Wat is het verschil tussen Volt, Ampere, kWh en kW?

Veel mensen weten niet precies hoe dat nu zit, terwijl het bij de keuze van een auto en met name de keuze voor een lader wel van belang is. Hierbij een versimpelde uitleg.

Vaak wordt de beeldspraak gebruikt van een emmer water, waar in de bodem een gat zit. In het gat zit een slangetje. Via het slangetje kan er water in of uit de emmer worden gepompt.

Voltage (V) is in dit geval de druk waarmee het water in de emmer wordt gepompt. In Nederland is 220 Volt de norm voor apparatuur. Er zijn landen waar de norm 230 Volt is dus zie je op apparatuur vaak 220-230 V aangegeven.

Ampere (A) is in dit geval de dikte van het slangetje. Dat is net zo belangrijk als de druk. Je kunt wel hard pompen, maar als het water door een rietje moet schiet het nog niet op. In Nederland hebben de meeste huizen aansluitingen die 16 A per stoppengroep toelaten. (Huizen van na juli 2011 hebben 3 x 25 A. Hierover later meer.)

Watt (W), ook wel Wattage, is simpel gezegd een combinatie van deze twee. We spreken bij het laden van auto’s over kiloWatts, ofwel eenheden van 1000 Watt. (Kilometer = 1000 meter, zelfde idee.)

Nu even opletten. Je hebt twee eenheden die op elkaar lijken: kiloWatt (kW) en kiloWattuur (kWh). Dit zijn echter verschillende grootheden. kWh is een vaste meeteenheid voor een hoeveelheid energie, dus hoeveel water er in de emmer past. Bij een Nissan Leaf is dat 24 kWh. Zo veel energie past er in een volle accu.

De eenheid kW is daarentegen de eenheid voor kracht. Je berekent kW namelijk door het voltage (220) maal het Amperage (16) te vermenigvuldigen. 16 x 220 is 3,5 kW.

(Voluit: 220 x 16 = 3520. Dat delen we door 1000 om er ‘Kilo’ van te maken: 3,52.)

Denk nu even terug aan dat slangetje: als je weet hoe dik de slang is en met hoeveel druk het water er doorheen gaat, weet je ook hoe LANG het duurt om een emmer te vullen. (Of op zijn minst hoeveel water er per uur door die slang gaat.) kW zegt dus iets over de ‘sterkte’ van energie, niet over hoeveelheid.

Dit is klinkt tegenstrijdig: je zou denken dat kiloWattuur iets te maken heeft met hoe lang het laden duurt, immers het woord ‘uur’ zit er in. Maar je mag er desnoods twee jaar over doen om iets met 1 kWh aan energie te vullen. Het blijft 1 kWh. En die kWh kun je ook in een paar dagen opmaken (met een spaarlampje) of in een paar minuten (door even 150 te rijden met je Leaf).

De conversie is trouwens wel heel simpel: 1 kW gedurende een uur levert 1 kWh op.

De Nissan Leaf kan met de standaard charger maximaal 3,6 kW laadstroom aan.

Heb je de beschikking over krachtstroom, dan kun je sneller laden. Daar heb je alleen iets aan als je de Quick Charger als optie hebt genomen in je Nissan Leaf.

Wat voor elektriciteitsaansluiting heb ik dan thuis?

Vooraf dit: veel informatie op fora is afkomstig van Amerikaanse gebruikers. In Amerikaanse huizen is de standaard 110 Volt en daarom werkt het daar dus iets anders met de installatie van laders en de laadtijden. Een huisaansluiting laten ‘ombouwen’ naar 220 volt is daar een dure aangelegenheid, dus daar worden andere keuzes gemaakt. Al die Amerikaanse informatie werkt verwarrend voor wie over de oplaadmogelijkheden van de Leaf wil leren.

De meeste huizen in Nederland hebben een aansluiting van 1 fase (wat wil zeggen 2 draden vanuit de hoofdleiding) die door de hoofdschakelaar begrensd is op bijvoorbeeld 25, 35 of 40 Ampere. Toch kan er dan per stoppengroep maximaal 16 Ampere worden geleverd. Dat betekent 16 A x 220 V is maximaal 3,5 kW.

Huizen van na juli 2011 hebben standaard 3 x 25 A, dus 3 aansluitingen (3 fasen) vanuit de hoofdleiding in de straat. Dat wil overigens niet meteen zeggen dat u ook de meerprijs voor een krachtstroomaansluiting betaalt, alleen dat de optie er al is.

Er is in zo’n geval dus meer vermogen beschikbaar, wat een snellere lader mogelijk maakt. De installatie van een lader door een particulier is niet aan te raden, dus een elektricien kan u verder helpen.

De netwerkbeheerder kan u vertellen wat de huidige aansluiting in uw huis is. Wellicht staat het ook op de factuur.

Hopelijk heeft u nu genoeg kennis om een beslissing te nemen over de opties van uw elektrische auto en installatie van een lader. Op- en aanmerkingen op dit artikel zijn welkom voor zover verband houdend met het laden van elektrische voertuigen.

Tags: ,

Copyright © 2005-2018 Brein van Martijn! All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

Bad Behavior has blocked 203 access attempts in the last 7 days.