No place like it, really.Wat, nu al weg?Vanaf wanneer draait...De nieuwste staan bovenaan!Reviews sinds 1999Zoek op titel, acteur, trefwoord...Wie, Wat, Waar en Waarom?Er is nog zo veel meer!
Afleveringen direct downloaden? Klik hier
   

De Argentijnse cinema stelt mij niet teleur, de laatste tijd. En nu even allemaal naar buiten kijken om te zien of het bloed of sprinkhanen regent, want als ik zulke dingen ga zeggen is er iets raars aan de hand.
Uit de review van Every Stewardess Goes To Heaven.

filmtheater DVD bioscoop bios comedy humor actie thriller drama theater kunst cultuur
Dodgeball
Dodgeball

In het Nederlands hebben wij het over trefbal, maar de bedoeling is hetzelfde: twee keer zes spelers, zes ballen tegelijk in het spel en dan maar gooien. Wordt je geraakt, dan kun je op de bank gaan zitten. Weet een speler een bal te vangen, dan mag er iemand van zijn team terug in het veld. En niet zeiken over blauwe plekken, okay?

Peter La Fleur heeft een sportschool, Average Joe's Gym. Dat is eigenlijk meer een soort buurthuis, met een vaste cliëntele die bestaat uit nogal vreemde types. Zo zit er ééntje bij die denkt een piraat te zijn, loopt er een jochie rond dat graag cheerleader wil worden en spoort de rest ook niet helemaal. Peter doet zelf ook niet veel nuttigs: hij heeft al meer dan een jaar geen rekeningen verstuurd, om eens wat te noemen. En dat heeft misschien iets te maken met de concurrent recht tegenover hem, Globo Gym. Deze sportschool is in handen van White Goodman (Ben Stiller), een klein kereltje met een grote bek. Globo's motto is: 'Wij zijn beter dan jij' en White ergert zich dood aan zijn concurrent, die eigenlijk helemaal geen concurrent is aangezien hij amper klanten heeft. Toch neemt White Peters aanzienlijke schuld van de bank over, iets wat in Amerika kennelijk zomaar kan. Peter heeft dertig dagen om 50.000 dollar op te hoesten en anders wordt zijn sportschool een parkeerplaats voor klanten van Globo.

Het verhaal is bijzonder voorspelbaar: eerst krijgt Peter een schuld en dan blijkt dat er een groot dodgeball-tournooi wordt gehouden in Las Vegas, waarvan het prijzengeld op de cent nauwkeurig genoeg is om die schuld te voldoen. Dan gaat een groepje sukkels tegen meedoen aan de competitie en jij wilt vast niet met mij wedden wie er uiteindelijk tegenover elkaar staan in de finale.
Dan is er ook nog het zogenaamde trofeemeisje, in de vorm van Kate, de bankmedewerkster die de aflossing van Peters schuld in de gaten moet houden. Zij krijgt medelijden met hem en sluit zich aan bij zijn team. (Kate wordt overigens gespeeld door de echtgenote van Ben Stiller.) En dan zijn er nog een paar sukkels die zichzelf overstijgen als de nood aan man is, of die aan het eind van de rit alsnog een beloning (in de vorm van verkering) krijgen. Tot slot is er ook nog een gestoorde en zeer hardhandige coach, in een rolstoel nog wel.

Dodgeball is een comedy en er zitten dan ook veel grappen in. Helaas is de humor nogal puberaal, waar ik op zich geen problemen mee heb mits het goed gebeurt. Bij mij sloegen de grappen echter dood, zelfs als het ging om redelijk gevatte zinnetjes als 'time to put your mouth where our balls are' of Peters filosofie dat het beter is om geen doel te stellen in het leven, zodat je ook nooit echt faalt.
Het probleem is dat Dodgeball te graag leuk wil zijn, als een dronken oom op een feestje die twee sinaasappels onder zijn overhemd doet en vervolgens niets grappigers weet te doen dan 'lalalala' zingen. Met name Ben Stiller doet zijn uiterste best om White neer te zetten als een eikel, maar een man met juwelen, een hangsnor, een duidelijke pruik én een opblaasbare broek (om een grotere bobbel in zijn kruis te laten verschijnen) is gewoon iets te bizar om nog leuk te zijn. Er komen welgeteld twee personages voor in deze hele film die géén grote geestelijke stoornissen hebben, tegen minstens tien zwaar gestoorde karakters: die verhouding klopt gewoon niet.

Ik heb dan wel niet echt gelachen en het verhaal is dus ook niet wereldschokkend, maar toch is Dodgeball een aardige en onderhoudende film. Vince Vaugh zet Peter neer als een beminnelijk mens, met zwakheden die we allemaal wel herkennen: hij is het leven gewoon een beetje zat en kan er eigenlijk geen energie meer voor opbrengen. Het tournooi is ook wel aardig: het team van Peter speelt tegen onder meer houthakkers, padvindsters, rappers en Japanners.
Daarnaast is het leuk om te zien hoe het genre van de sportfilm eens op de hak wordt genomen: ze hadden bijna geen dommere sport kunnen kiezen, op minigolf of beachvolleybal na misschien. Voeg daarbij wat (hele) kleine gastrollen van William Shatner, David Hasselhoff, Chuck Norris en wielrenner Lance Armstrong en je blijft zonder moeite anderhalf uur kijken. Daarnaast kreeg ik, God helpe me de brug over, best wel zin in een potje trefbal...

Score: 6/10
Martijn Warnas

Alle informatie op Warnas' Movie Academy is eigendom van Warnas.net en mag niet op een andere manier worden bekeken, verspreid, geciteerd of gebruikt dan door het bezoeken van deze website, behoudens schriftelijke toestemming van de maker, te bereiken via .

Printervriendelijke versie